Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Ambasadorica Švicarske u BiH, Andrea Rauber Saxer posjetila Ministarstvo civilnih poslova

03.06.2020

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Ministrica civilnih poslova Bosne i Hercegovine Ankica Gudeljević razgovarala je jučer u Sarajevu sa ambasadoricom Švicarske u Bosni i Hercegovini Andreom Rauber Saxer o saradnji dvije zemlje u oblastima: zdravstva, obrazovanja, zapošljavanja, mladih i deminiranja.

Ambasadorica Saxer je informirala ministricu Gudeljević o dosadašnjim ulaganjima Švicarske kako kroz finansijska sredstva, lijekove tako i druge oblike podrške namijenjene stanovnicima BiH kako bi lakše nadišli neočekivani izazov nastao pandemijom koronavirusa. Istakla je i da su brojne švicarske kompanije investirale u BiH te čestitala ministrici Gudeljević na uspješnom koordiniranju aktivnosti u prethodnom periodu posebno imajući u vidu da je zdravstvo na entitetskim nivoima čime je uloga Ministarstva civilnih poslova bila jača i snažnija.

Ministrica Gudeljević je naglasila da je osjećaj straha i izloženosti zarazi bio podjednako prisutan kod svih stanovnika BiH što je doprinijelo međusobnom zbližavanju koje je rezultiralo držanjem pandemije pod kontrolom te naglasila da sa ovim iskustvom BiH može spremno dočekati i eventualni drugi talas.

Ambasadorica Saxer je ukratko izložila tri značajna projekta koja se trenutno realiziraju u BiH a koji se odnose na mentalno zdravlje, jačanje sestrinstva i smanjenje rizika od neprenosivih bolesti s akcentom na posljedice pasivnog pušenja duhanskih proizvoda.

Govoreći o mladima i zapošljavanju mladih obje sagovornice su istakle nužnost reforme obrazovnog sistema i orijentiranje ka obrazovanju koje će omogućiti  državi BiH da obrazuje sposobne, i stručne kadrove spremne za tržište rada. Ministrica Gudeljević je naglasila da je već pokrenula prve virtuelne susrete sa nadležnim ministarstvima koja su nadležna za mlade i da su intencije njenog daljeg rada okrenute ka jačanju uloge, pozicije i obrazovanja mladih u BiH.

I konačno, govoreći o deminiranju u BiH, ambasadorica Saxer je izrazila žaljenje što su procesi deminiranja kasnili u proteklom periodu, ali nakon što je dobila informaciju da je konačno imenovana nova Komisija za deminiranje koja je već održala i prvi sastanak, izrazila je nadu da će sada punim zamahom svi poslovi u ovom rizičnom i važnom polju biti pokrenuti.