Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

17. maj se obilježava kao međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije

17.05.2023

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Od 2004. godine 17. maj se obilježava i slavi kao međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije. Osnivač Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije je Louis-Georges Tin.To je dan kad je Svjetska zdravstvena organizcija uklonila homoseksualnost sa međunarodne liste mentalnih poremećaja. Svake godine u 120 zemalja svijeta 17. maja- LGBT organizacije, institucije, gradovi, organizacije za zaštitu ljudskih prava učestvuju u raznim kulturnim i društvenim događajima kako bi podigli svijest o svim vidovima diskriminacije.

Međunarodni dan borbe homofobije i transfobije  nije samo kampanja, nego je trenutak koji svako može da iskoristi da preuzme akciju, da se uključi u dijalog sa medijima i širim civilnim društvom. Obilježavanje ovog dana ima za  cilj da koordiniše međunarodne događaje koji podižu svijest o kršenju LGBT prava i podstiču interesovanje za rad na pravima LGBT osoba širom svijeta.

Činjenice govore da 81 zemlja na svijetu zakonom zabranjuje odnose između osoba istog pola, a deset zemalja sprovodi smrtnu kaznu za njegovo kršenje. U Francuskoj je istopolni brak legalizovan od 18.maja 2013. godine, nakon što je odluka o  tome objavljena 17.maja.  

Homofobija se temelji na predrasudama, strahu ili mržnji prema homoseksualnosti i homoseksualnim osobama te manifestira na različite načine, od verbalnih uvreda do fizičkog nasilja. Istraživanja Stonewalla, nacionalne LGBT dobrotvorne organizacije, pokazalo je da je jedna od pet LGBT osoba doživjela zločin zbog svoje seksualne orijentacije u protekloj godini.

U svim kulturama i generacijama ove orijentacije su postojale, a strah i nerazumijevanje njihove zajednice otežavali su život ponosno i kao ravnopravan dio svijeta. Usprkos tome, u većini zemalja trans osobe i dalje doživljavaju zlostavljanje putem društvenih mreža.

Cilj obilježavanja ovog datuma je zaštititi temeljna prava LGBTI populacije, daljnim aktivnostima i  planom koji bi bio sličan postojećim strategijama EU-a protiv diskriminacije na temelju spola, invalidnosti ili etničke pripadnosti. Obilježavanje ovog datuma ima za cilj da pokaže da svi imaju pravo da iskažu svoju seksualnost, bez diskriminacije.