Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Ordnance Survey omogućava efikasnu urbanizaciju sa geoprostornim informacijama

08.08.2022

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

“Ovaj program će promovirati vrijednost koja je povezana s tačnim i relevantnim prostornim podacima. Brza isporuka skalabilne i replikativne nacionalne digitalne bazne mape nije relevantna samo za gradove kao što je Lusaka, već ima i dalekosežne prednosti na nacionalnom i regionalnom nivou. Podaci koje je OS kreirao pružit će dokaze i informacije koje će podržati kritične odluke prilikom nadogradnje postojećih naselja i planiranja buduće infrastrukture kako bi se promovirao ekonomski prosperitet.”

Ordnance Survey (OS) je radio sa Međunarodnim centrom za rast (IGC) i Udruženjem arhitekata Commonwealtha (CAA) na kreiranju automatizovane baze naselja u Lusaki, Zambija, kao odgovor na izazove povezane sa urbanim rastom, dostupnošću tačnih i ažurirane podatke za stvaranje dobro planiranih gradova kojima se upravlja i poboljšanje infrastrukture uz niske troškove.

Koristeći snimke iz zraka koje je obezbijedilo Odjeljenje za istraživanje Zambije u Ministarstvu za zemljište i prirodne resurse i umjetnu inteligenciju (AI), OS je koristio svoj napredni automatizirani proces za generiranje nove osnovne karte na 420 km² Lusake.

Koristeći tehnike mašinskog učenja, računari su naučeni šta da traže, da označavaju podatke i prate karakteristike kao što su zgrade, putevi i voda na slikama koristeći podatke obuke. Ovaj algoritam je klasifikovao različite karakteristike i tehnologiju, a zatim je automatski kreirao mapiranje brzo i precizno.

Ova inovativna tehnika, koristeći AI, je brz, precizan i isplativ način za generiranje detaljne digitalne mape koja ima mnoštvo slučajeva upotrebe, uključujući dizajn i upravljanje kritičnim infrastrukturnim uslugama, planiranje korištenja zemljišta i transporta, posjedovanje zemljišta, vlasništvo i administracija, te integracija budućih popisnih podataka.

Prednosti

  • Štedi vrijeme i resurse: automatizirani proces je uzeo 10% vremena potrebnog za ručnu izradu detaljne osnovne karte.
  • Poboljšava kvalitet života građana obezbeđujući čvrstu osnovu za integraciju budućih popisnih podataka, kao i identifikaciju naselja, naseljenosti i gustine, lokacije transportne infrastrukture koja okružuje naselja, i pristup električnoj energiji, sanitarnim objektima i čistom vode.
  • Omogućava Ministarstvu da bolje usmjeri ulaganja u kritičnu infrastrukturu i usluge, kao što su putevi i javni prostori, u naseljima.
  • Pomaže vladi u donošenju odluka i planiranju urbane ekspanzije, omogućavajući predviđanje rasta naselja i njihovog potencijalnog kapaciteta da smanje troškove ulaganja u infrastrukturu i omogućavaju otpornu i održivu urbanu budućnost.
  • Omogućava integraciju daljih skupova podataka kako bi vladinim agencijama dalo više informacija i jasnoće za poboljšanje donošenja odluka, na primjer kao osnova za adresni registar za upravljanje zemljištem i oporezivanje, te planiranje i upravljanje odgovorom na katastrofe.
  • Pruža brz, efikasan i ekonomičan način za kreiranje detaljnog trenutnog baznog mapiranja, omogućavajući zemljama da započnu izgradnju Integrisanog okvira za geoprostorne informacije kako bi podržale svoje strateške ciljeve i poduprle geoprostorno poslovanje.

https://eurogeographics.org/news/ordnance-survey-enables-effective-urbanisation-with-geospatial-information/