Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Zajednička akcija SHARP - „Jačanje pripravnosti u EU protiv ozbiljnih prekograničnih prijetnji i podrška implementaciji Međunarodnih zdravstvenih propisa (IHR)“

18.07.2019

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Početni (kick-off) sastanak za Zajedničku akciju „Jačanje pripravnosti u EU protiv ozbiljnih prekograničnih prijetnji i podrška implementaciji Međunarodnih zdravstvenih propisa (IHR) (“Strengthened International HeAlth Regulations and Preparednes in Europe“ – SHARP) održan je uViljnus, Litvanija , 03. i 04. jula.

Cilj ove zajedničke akcije je da pomogne jačanju spremnosti, uključujući laboratorijske kapacitete, i provođenju IHR-a u EU.

Projektne aktivnosti biće implementirane kroz 10 radnih paketa, od kojih su četiri paketa obavezujuća (WP1-Koordinacija, WP2-Diseminacija, WP3-Evaluacija i WP4-Integracija u ancionalne politike i održivost). Tematski radni paketi su: WP5-Jačanje i procjena ključnih kapaciteta za IHR; WP6-Planiranje pripravnosti  i odgovora; WP7-Pripravnost i odgovor laboratorija; WP8-Obuka i vježbe na lokalnom nivou, razmjena dobrih praksi; WP9-Hemijska sigurnost i hemijske prijetnje i WP10-Upravljanje slučajem i prevencija infekcije i kontrola pripravnosti.

Zajednička akcija SHARP finansira se iz budžeta Trećeg programa za djelovanje Unije u olasti zdravstva za 2018. godinu, a trajaće do aprila 2022. godine.

U implementaciji ove zajedničke akcije učestvovaće 70 institucija (ministarstva zdravlja, instituti za javno zdravlje, univerziteti, vladini istraživački instituti) iz 30 zemalja članica Zdravstvenog programa EU.

Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine učestvovaće zajedno sa svojim partnerima za saradnju („collaborating stakeholders“) koji su izrazili zainteresovanost za podršku istoj – Institut za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine i Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.