Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Više od 100 klizišta pogodilo Tursku nakon razornih zemljotresa

07.04.2023

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Satelitski snimak Turske napravljen je 14. februara 2023. od strane Operativnog Land Imager-2 (OLI-2) na Landsatu 9

Zemljotresi jačine 7,8 i 7,5 stepeni Rihterove skale koji su potresli delove Turske i Sirije 6. februara 2023. godine, izazvali su široka razaranja, od kojih su se neka proširila i van urbanih područja. U danima nakon potresa, mnoga nova klizišta postala su vidljiva na satelitskim snimcima.

Operativni Land Imager-2 (OLI-2) na Landsatu 9 dobio je sliku (gore desno) koja prikazuje grupu malih klizišta duž doline istočno od Sarısekija, Türkiye, 14. februara 2023. Druga slika (lijevo) , također sa OLI-2, prikazuje isto područje 11. februara 2022., otprilike godinu dana prije zemljotresa.

Također, 14. februara 2023. godine, astronaut na Međunarodnoj svemirskoj stanici snimio je fotografiju klizišta u kanjonu u blizini İslahiye, grada u provinciji Gaziantep u jugoistočnoj Turskoj. İslahiye je jedan od nekoliko gradova u kojima je veliki broj kuća oštećen ili uništen u potresima.

NASA-ino programsko područje za katastrofe, prati razvoj događaja u vezi s potresima i njihovim posljedicama i dijeli mape, podatke i naučnu ekspertizu s više dionika kako bi se pomoglo u tekućim naporima odgovora i procjenama rizika.

Jedan dio tima sa sjedištem u NASA-inom centru za svemirske letove Goddard identificirao je više od 100 klizišta, uključujući nekoliko u dolini blizu Sarısekija, koristeći podatke visoke rezolucije iz Planet Labsa. Podaci o klizištima uključeni su u mape dostavljene World Central Kitchen-u kako bi se pomoglo da se isporuči hrana i voda žrtvama zemljotresa. Kako nove informacije postanu dostupne, tim objavljuje karte i podatke vezane za potres na svom portalu za mapiranje .

https://scitechdaily.com/more-than-100-landslides-strike-turkey-following-devastating-earthquakes/