Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Usvojen novi dokument strateškog tipa “Poboljšanje kvaliteta i relevantnosti stručnog obrazovanja i obuke u BiH – Na osnovu Zaključaka iz Rige”

03.02.2021

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine je na 24. sjednici, održanoj 28.01.2021. godine, na prijedlog Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine, usvojilo novi dokument strateškog tipa za oblast stručnog obrazovanja i obuke “Poboljšanje kvaliteta i relevantnosti stručnog obrazovanja i obuke u Bosni i Hercegovini – Na osnovu Zaključaka iz Rige (2021-2030)”.

 

Usvajanje ovog dokumenta je još jedan iskorak na putu Bosne i Hercegovine ka evropskim integracijama budući da je njegovo donošenje bio jedan od uvjeta za sticanje kandidatskog statusa koje je postavila Evropska komisija u Analitičkom izvjetaju uz Mišljenje o zahtjevu BiH za članstvo u Evropskoj uniji (EU).

 

Dokument, koji je rezultat saradnje Ministarstva civilnih poslova i nadležnih obrazovnih vlasti u Bosni i Hercegovini, upotpunosti je usklađen sa savremenim EU trendovima u ovoj oblasti. Njegovom implementacijom do 2030. godine će se modernizirati i osnažiti sistem stručnog obrazovanja i obuke te ostvariti njegova puna integracija u tzv. Evropski prostor stručnog obrazovanja i obuke.

 

Stručno obrazovanje i obuka prepoznato je kao generator ekonomskog razvoja i društvenog napretka, jer omogućava sticanje vještina koje povećavaju sposobnost prilagođavanja promjenama na tržištu rada, podstiču zapošljivost, uključenost i prosperitet pojedinca, ali i društva u cjelini.