Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

USVOJEN GODIŠNJI PROGRAM RADA ZA PROGRAM EU4HEALTH ZA 2024. GODINU

13.12.2023

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Evropska komisija usvojila je 05.12.2023. godine Godišnji program rada za Program EU4Health za 2024. godinu.

Programom rada za 2024. godinu obuhvaćene su sljedeće oblasti djelovanja:

-          pripremljenost za krize,

-          karcinom,

-          promocija zdravlja i prevencija bolesti,

-          zdravstveni sistemi i zdravstvena radna snaga, i

-          digitalna transformacija.

Za finansiranje akcija u navedenim oblastima Evropska komisija obezbijedila je 752,4 miliona eura. Najveći dio navedenog budžeta (64,5%) biće dodijeljen akcijama u oblasti djelovanja „Pripremljenost za krize“ koju će implementirati HERA (Generalni direktorat – Uprava za pripremu i odgovor na vanredne zdravstvene situacije).

Oblici finansijske podrške iz Programa rada za 2024. godinu obuhvataju:

-          akcione grantove i operativne grantove koji se dodjeljuju putem otvorenih poziva za podnošenje prijedloga,

-          direktne grantove definisanim korisnicima (npr. Evropske referentne mreže),

-          zajedničke akcije i ostale direktne grantove nadležnim zdravstvenim institucijama koje imenuju zemlje članice i prihvatljive zemlje izvan EU.

Kroz program će, pored ostalog, biti podržano 11 zajedničkih akcija i 15 akcionih grantova, vrijednosti od 1 milion do 102 miliona eura.

Akcije u vezi s karcinomom predviđene Programom rada za 2024. godinu obuhvataju promociju i prevenciju zaraznih i nezaraznih bolesti, uključujući karcinom koji se može spriječiti vakcinisanjem i druge vrste karcinoma uzrokovane infekcijama, personalizovanu medicinu protiv karcinoma, pedijatrijsku palijativnu njegu, razvoj socijalnih usluga za psihosocijalnu podršku i rehabilitaciju za djecu i njihove porodice u pedijatrijskim onkološkim klinikama, podršku poboljšanju kvaliteta podataka iz registra karcinoma koji se unose u Evropski informacioni sistem za karcinom, podršku EU Mreži mladih preživjelih od karcinoma, kao i podršku uspostavljanju novih mreža za ekspertizu karcinoma i kancerogenih stanja.

Takođe, u fokusu Programa EU4Health naredne godine biće i druge značajne teme kao što su  rješavanje pitanja zaraznih bolesti (HIV/AIDS, tuberkuloza, hepatitis), promocija zdravlja i prevencija bolesti, uključujući okruženja bez dima i aerosola, jačanje digitalnih mogućnosti uključujući e-zdravlje, telemedicinu i sisteme daljinskog nadzora, unapređenje primjene umjetne inteligencije u zdravstvu, promocija sveobuhvatnog, preventivno usmjerenog pristupa mentalnom zdravlju za podršku ranjivim grupama, podrška inovativnim tehnologijama i procesima proizvodnje u EU za proizvodnju lijekova i efikasno korištenje regulatornih fleksibilnosti uključujući korištenje magistralnih lijekova za ublažavanje određenih nestašica.

Godišnji program rada Programa EU4Health za 2024. godinu objavljen je na linku: https://health.ec.europa.eu/system/files/2023-12/funding_c_2023_8524_annex1_en.pdf