Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

U Skoplju održan 217. sastanak predstavnika Odbora COST (CSO)

22.11.2023

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Predstavnica Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine je učestvovala na 217. sastanku predstavnika u Odboru COST programa (Committee of Senior Officials - CSO) koji je održan 15. i 16. novembra u Skoplju, Republika Sjeverna Makedonija. 

Sastanak je bio prilika da se prikaže doprinos koji COST daje u funkcioniranju Evropskog istraživačkog prostora (ERA) i prekogranične saradnje istraživača. COST program broji više od 45.000 aktivnih istraživača koji kroz projekte grade mreže slobodnog protoka znanja,  istraživača i inovatora u Evropi i šire. Funkcioniranje projekata podržavaju pojednostavljene procedure za pristup mrežama izvrsnosti. Trenutno je 281 COST projekat u toku implementacije, što predstavlja snažan doprinos u daljem razvoju evropskog istraživačkog prostora.

COST donosi inkluzivnu izvrsnost - COST projekti se biraju isključivo na osnovu kriterija izvrsnosti, ali nakon faze selekcije, svaki istraživač u Evropi može se pridružiti projektu, čak i ako nije učestvovao u grupi predlagača. Time se osiguravaju jednake mogućnosti i zastupljenost za sve članove naučne zajednice, bez obzira na njihovo porijeklo, etničku pripadnost, spol ili druge lične karakteristike. Promoviranjem inkluzivne izvrsnosti, COST evropske istraživačke mreže imaju za cilj stvaranje raznovrsnije, pravednije i inkluzivnije naučne zajednice, u kojoj svi članovi mogu u potpunosti razviti svoje vještine i stručnost.

COST obezbeđuje male grantove sa velikim uticajem - COST finansira aktivnosti umrežavanja istraživanja, sa prosječnim godišnjim budžetom od 150.000 eura po projektu. Jedan projekat obično mobiliše više od 200 istraživača. Učešće u COST-u dovodi do značajnih rezultata u smislu pisanja zajedničkih prijedloga za projekte Horizont Evropa. Stopa uspješnosti projektnih prijedloga u Horizontu 2020, kao rezultat COST akcija, je bila 39%. Tokom Horizonta 2020, odobreni su projekti u vrijednosti više od 390 miliona eura, kao rezultat formiranih konzorcija kroz COST projektne aktivnosti.

Upravo na temelju ovih pokazatelja, COST blagovremeno razvija svoju poziciju za sljedeći, deseti Okvirni program za istraživanje i inovacije (FP 10). Strateško planiranje Evropske komisije za naredni program, FP 10, je u toku i prvi prijedlog FP 10 će biti predstavljen 2025. godine.