Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

U Sarajevu održan Regionalni EUMETSAT informativni dan o mogućnostima za učlanjenje Bosne i Hercegovine u meteorološke servise ECMWF i EUMETNET

25.04.2023

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

U Sarajevu održan je sastanak visokih zvaničnika Svjetske meteorološke organizacije (WMO),  Evropskog centra za prognoze ( ECMWF), Evropske mreže hidrometeoroloških zavoda (EUMETNET) i Evropske agencije za satelitsku meteorologiju (EUMETSAT) sa predstavnicima Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine, Federalnog hidrometeorloškog zavoda Federacije BiH i Republičkog hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske.

            Tema sastanka, kojem je prisustvovao i generalni sekretar WMO Peter Taalas, bila je neophodnost  i benefiti  učlanjenja  Bosne i Hercegovine i njenih entitetskih hidrometeoroloških zavoda u ECMWF i EUMETNET.

            Prema iznesenim podacima, sve evropske države, izuzev BiH i Albanije, su članice ili imaju status kooperativne države, što je prvi korak ka punopravnom članstvu. Podaci koji se dobijaju jako su važni za rad hidrometeoroloških zavoda, ne samo zbog vremenske prognoze već zbog preventivnog djelovanja kada je riječ o vremenskim nepogodama i požarima koje mogu imati katastrofalne posljedice po život ljudi i po privredu

            Istaknuto je da  članstvo u navedenim servisima nije trošak već investicija, jer je na svaki uloženi evro dobit dest puta veća kroz koristi za cijelu zemlju, ljude i privredu. Posebno je naglašen značaj dobijenih podataka za oblast avijacije i kontrole leta.

            Predstavnici entitetskih hidrometeoroloških zavoda iznijeli su potrebu i značaj koji za njih ima članstvo BiH u EUMETSAT-u, EUMETNET-u i ECMWF-u, te iskazali stav da je poželjno punopravno članstvo.Time bi entitetski hidrometeorološki zavodi dobili kvalitetnije alate za izradu vremenskih prognoza, upozorenja od opasnih meteoroloških pojava, te značajno  unaprijedili mogućnosti nadležnih entitetskih službi da građanima i donosiocima odluka na svim nivoima nude kvalitetnije podatke i bolje informacije u kontekstu izdavanja upozorenja od vanrednih ekstremnih meteoroloških i hidroloških događaja.

            Svjesni značaja članstva u ovim meteorološkim organizacijama/servisima, te višestrukog korištenja podataka iz istih, Ministarstvo civilnih poslova BiH je Programom rada za 2023. godinu ponovo planiralo pokretanje aktivnosti za članstvo BiH u ECMWF.

            Uz generalnog sekretara WMO Petera Taalasa, sastanku su prisustvovali i predstavnica Regiona VI za Evropu pri WMO Kornelija Radić,generalni direktor EUMETSAT-a Phil Evans, izvršni direktor EUMETNET-a Klemen Bergant i Fabio Venuti, šef kabineta direktorice ECMWF.