Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

U okviru projekta EU4Employment održan je drugi sastanak Upravljačkog odbora

21.09.2023

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

                Drugom sastanku Upravljačkog odbora projekta EU4Employment, koji se bavi unapređenjem zapošljavanja u Bosni i Hercegovini, prisustvovali su predstavnici Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini, Ambasade Švedske, Međunarodne organizacije rada, Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine, Agencije za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine, Direkcije za evropske integracije Bosne i Hercegovine, Ministarstva za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske, Ministarstva rada, boračko-invalidske zaštite Republike Srpske, Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, Federalnog ministarstvo rada i socijalne politike, Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske, Zavoda za zapošljavanje Federacije Bosne i Hercegovine i Zavoda za zapošljavanje Brčko distrikta BiH.

                Na sastanku su detaljno predstavljene aktivnosti koje su već realizovane u okviru projekta EU4Employment tokom perioda od juna do avgusta 2023. godine. Takođe, predstavljenje tromjesečni plan rada za period od septembra do novembra 2023. godine, koji se sastoji iz dvije ključne komponente projekta: komponente bespovratnih sredstava i komponente tehničke pomoći. U naredna tri mjeseca, glavni naglasak će biti stavljen na komponentu bespovratnih sredstava, zajedno sa aktivnostima koje se odnose na specifične aspekte tehničke podrške. Ovo uključuje kombinaciju online obuka, radionica i sesija stručne razmjene.

                Projekat EU4Employment ima za cilj povećati mogućnosti zapošljavanja za mlade, žene na selu i ranjive grupe u Bosni i Hercegovini. Ove skupine suočavaju se sa složenim izazovima na tržištu rada, a Međunarodna organizacija rada (MOR) radi na razvoju uravnoteženih shema bespovratnih sredstava i pružanju visokokvalitetne tehničke pomoći kako bi se podržala njihova zapošljavanja.

                Ciljne grupe projekta su ministarstva nadležna za rad i socijalnu politiku na svim nivoima vlasti, javne službe za zapošljavanje, centri za socijalni rad, fondovi za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom, poslodavci i njihove organizacije, socijalni partneri i organizacije civilnog društva koje već pružaju neke oblike podrške krajnjim korisnicima.

                Projekat EU4Employment će trajati od 1. februara 2023. godine do 31. januara 2026. godine, a njegova ukupna vrijednost iznosi 5.306.662,54 EUR, pri čemu je EU doprinijela sa 4.000.000 EUR, Švedska sa 11.000.000 SEK, a Međunarodna organizacija rada sa 306.662,54 EUR. Ovaj projekt predstavlja važan korak ka unapređenju tržišta rada i stvaranju boljih prilika za zapošljavanje u Bosni i Hercegovini.