Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Tropske oluje odnose imovinu dok WMO spašava živote

10.10.2022

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Dva moćna tropska ciklona donose bijedu milionima ljudi, istovremeno, na suprotnim krajevima svijeta. Dok uragan Ian pustoši obale Floride, tajfun Noru se obrušio na Vijetnam, odnoseći imovinu  miliona ljudi, doslovno u vjetar. Nepogode, četvrte jakosne kategorije, sa katastrofalnim olujnim udarima, poplavama i vjetrom, obrušile su se na ugrožena područja, bez naznaka slabljenja.

Naprotiv, tajfun Noru je dodatno osnažen, prije nego što je poharao Filipine, na putu za Vijetnam. 

Istovremeno,  uragan Fiona, koji je izazvao smrtonosne poplave na Karibima, predstavlja najjači zabilježeni uragan koji je pogodio Kanadu, dok je tajfun Nanmadol uzrokovao evakuaciju devet miliona ljudi iz Japana.

Ipak, meteorolozi Svjetske meteorološke organizacije i nacionalnih meteo-agencija mogu biti zadovoljni, jer je sistem ranog upozorenja opravdao očekivanja. Životi žitelja Kube i Floride, kao i  Filipina i Vijetnama, nisu bili ekstremno ugroženi, jer je stanovništvo na vrijeme upozoreno na nailazeću opasnost.

"Tokom dvije sedmice bilježimo snažne, uzastopne, tropske ciklone s razornim vjetrovima, ekstremnim padavinama i poplavama, u gusto naseljenim dijelovima svijeta. Precizna rana upozorenja i koordinirana rana akcija su bili ključni za smanjenje broja žrtava i nesumnjivo je da smo spasili mnoge živote. Ali, privredni oporavak od ovih ciklona će se trajati godinama. Naše misli su sa svima pogođenim nepogodom", rekla je Cyrille Honoré, direktorica WMO-a za smanjenje rizika od katastrofa.

Očekuje se da će klimatske promjene dovesti do povećanja broja velikih tropskih ciklona i povećanja količine padavina, dok porast nivoa mora i urbanizacija obale pogoršavaju utjecaj obalnih poplava.

 

https://public.wmo.int/en/media/news/tropical-cyclones-bring-misery-millions-early-warnings-save-lives