Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Transparentnost, odgovornost i zajedničke vrijednosti podstaći će potražnju za podacima digitalne decenije

30.03.2021

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Prema nacionalnim vlastima za kartografiju, katastar i zemljišne knjige, podržavanje Evropske digitalne decenije (Europe’s Digital Decade) s temeljnim pravima i zajedničkim vrijednostima podstaći će potražnju za pouzdanim informacijama iz javnog sektora.

Nacionalne vlasti za kartografiju, katastar i zemljišne knjigesu, kroz svoje članstvo u EuroGeographics-u, pozdravile viziju Evropske digitalne decenije, napominjući da je poštovanje privatnosti podataka, prava intelektualnog vlasništva i pravna zaštita baza podataka od ključne važnosti za pružanje online usluga građanima kao i za podršku javnoj upravi.

 „Podaci zasnovani na dogovorenim pravilima stvaranja i upotrebe, pravnom aspektu, odgovornosti, upravljanju kvalitetom, certificiranju, sljedivosti i održavanju su ciljelo vrijeme potrebni svuda i svima. Znanje da postoje pouzdani izvori geoprostornih podataka i gde ih dobiti je neophodno za donošenje kritičnih odluka koje utiču na cijeli naš život, kako iz perspektive pojedinca, tako i od strane kreatora politike “, kaže Léa Bodossian, generalni sekretar i izvršni direktor EuroGeographics-a.EuroGeographics.

„Autoritativne informacije iz javnog sektora su ključne za uspješnu digitalnu transformaciju, koja će rezultirati društvo osnaženim korištenjem ovih pouzdanih podataka i usluga. Potražnja za geoprostornim informacijama iz službenih nacionalnih izvora nastavit će rasti u narednoj deceniji. Nacionalne vlasti za kartografiju, katastar i zemljišne knjige se obavezuju da nastave pružati kvalitet, vrijednost, pouzdanost i jednostavnost ponovne upotrebe podataka, jer oni i dalje predstavljaju ključni zahtjeve za korisnike. "

„Stalnim i dramatičnim rastom obima podataka, informacije se premještaju u oblake i dijele se kroz podatkovne prostore. Nacionalne vlasti za kartografiju, katastar i zemljišne knjige pozdravljaju Evropsku strategiju za podatke i transparentne alate upravljanja predložene u Zakonu o upravljanju podacima. Ove inicijative mogu biti važne prekretnice u postizanju ciljeva Digitalne decenije."

„Članovi EuroGeographics-a su bili rani pioniri u interoperabilnosti podataka riješivši širok spektar geografskih, tehničkih, političkih, organizacionih, jezičkih i operativnih izazova za stvaranje paneuropskih skupova podataka. Željni smo podijeliti svoje iskustvo i naučene lekcije kako bismo pomogli u postizanju kohezije potrebne za ostvarenje digitalnih ciljeva, a znamo da postoji još mnogo skupova podataka koji treba da budu otvoreni i koji će imati koristi od stručnosti nacionalnih vlasti za kartografiju, katastar i zemljišne knjige."

 „Radujemo se što je značajan doprinos uspjehu Europe Digital Desetljeća i 2030 digitalnih ciljeve u, a dobrodošli su dio ovog razgovora.”

https://eurogeographics.org/news/transparency-accountability-and-common-values-will-fuel-digital-decade-demand-for-geospatial-data-from-official-national-sources/