Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Svjetsko dvoransko prvenstvo u atletici u Glasgowu

27.02.2024

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Bosna i Hercegovina će na 19. Svjetskom dvoranskom prvenstvu u atletici imati predstavnika i to rekordera u bacanju kugle Mesuda Pezera.

Pezer će biti jedini predstavnik BiH na toj svjetskoj smotri najboljih atletičara, na kojoj se očekuje nastup više od 650 atletičarki i atletičara iz 130 zemalja, koji će se takmičiti u 26 disciplina - 13 disciplina za seniore i isto toliko za seniorke.

Svjetsko prvenstvo u atletici u dvorani 2024. bit će 19. izdanje međunarodnog atletskog natjecanja u dvorani koje organizira Svjetska atletika federacija. Događaj će se održati između 1. i 3. marta 2024. godine u Commonwealth Areni u Glasgowu, Ujedinjeno Kraljevstvo.

Događaj će se održati pet mjeseci prije Olimpijskih igara u Parizu 2024. i bit će dio kvalifikacijskog procesa za ove Igre.

Svjetska atletska federacija je pokrenula „Road to Glasgow 24“ i „Road to Bahamas 24“ kako bi pomogla sportašima, medijima i navijačima da prate proces kvalifikacija za Svjetsko atletsko prvenstvo u dvorani koje se održava ove godine u martu  u Glasgowu i Svjetsko prvenstvo u štafetama koje će se održati u maju ove godine na Bahamima. 

Ovaj „alat“ koji se može pretraživati ​​po disciplini, zemlji i kvalifikacijskom statusu, pruža pregled svake discipline u stvarnom vremenu tokom kvalifikacijskih razdoblja za gore navedena dva događaja u organizaciji Svjetske atletske federacije.

Kvalifikacijsko razdoblje za Svjetsko dvoransko prvenstvo u Glasgowu završeno je 18. februara, dok za Svjetsko prvenstvo u štafetama završava 7. aprila 2024. godine. 

Ovo je prvi put da se „Road to“ alat za praćenje kvalifikacija koristi za Svjetsko dvoransko prvenstvo ili Svjetske prvenstvo u štafetama, nakon što je „lansiran“ za svjetska atletska prvenstva 2022. i 2023. i Olimpijske igre 2021. i 2024. 

Alat „Road to“ namijenjen je samo za pružanje pregleda koji su sportaši i timovi na kvalifikacijskim pozicijama, a ne navodi i neće naznačiti koji su sportaši ili timovi odabrani za prijavu od strane njihove federacije. 

Konačne liste sportaša koji su se kvalificirali za navedena prvenstva bit će objavljeni nekoliko dana nakon završetka kvalifikacijskog perioda i ažuriranja lista natjecatelja.

Na ovim linkovima možete pratiti status kvalifikacije sportaša:

 

 

A ovdje možete pratiti i status kvalifikacija za Olimpijske igre u Parizu: „Road to Paris 2