Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Svjetski dan svjesnosti o autizmu - Prijelaz u odraslo doba

02.04.2023

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Svjetski dan svjesnosti o autizmu obilježava se 2. aprila, u izvanrednim uvjetima kada je neophodno pridržavanje općih mjera zaštite tokom bolesti uzrokovane novim koronavirusom. Univerzalna ljudska prava, uključujući prava osoba s invaliditetom, ne smiju biti ugrožena u vrijeme pandemije. Osobe s autizmom imaju pravo na samoopredjeljenje, neovisnost i autonomiju, kao i pravo na zdravstvenu i socijalnu skrb, obrazovanje i zaposlenje na jednakoj osnovi s drugima. Vodeća tema ove godine je iznimno važna „Prijelaz u odraslo doba“. Trenutne poteškoće vitalnih sustava potpore i mreža, kao rezultat COVID-19, povećavaju prepreke s kojima se osobe s autizmom susreću svakodnevno u ostvarivanju svojih prava.  Osobe s autizmom ne smiju se suočiti s diskriminacijom kada traže medicinsku njegu. Moraju i dalje imati pristup sustavima podrške, potrebnim kako bi ostali u svojim domovima i zajednicama u vrijeme krize, umjesto da se suoče s mogućnostima prisilne institucionalizacije.

 

Generalna skupština UN-a odabrala je 2. april kao Svjetski dan svjesnosti o autizmu čime želi skrenuti pažnjui javnosti diljem svijeta na sve veći problem ovoga složenog poremećaja koji se kod pojedinaca najčešće razvije u prve tri godine života i uglavnom traje do kraja života. Cilj obilježavanja ovog dana je prenijeti poruku o potrebi prebacivanja fokusa sa „svjesnosti“ na „prihvaćanje“ autizma te promicanja daljnjeg uključivanja u društvo. Autizam je kompleksan razvojni poremećaj čiji je specifičan uzrok još nepoznat.

 

Prva stvar na koju se najvažnije osvrnuti jest pitanje, što je to uopće autizam? Prema definiciji koju nam daje Dijagnostički i statistički priručnik za mentalne poremećaje, autizam je poremećaj u kojem dijete ne može razviti normalno društveno prihvatljivo ponašanje, dijete se, umjesto toga, ponaša kompulzivno i ritualno te ne uspijeva razviti inteligenciju svojstvenu većini ljudi iz njegove okoline.

U poremećaje iz autističnog spektra spadaju: Autistični poremećaj, Rettov poremećaj, Dezintegrativni poremećaj u djetinjstvu, Aspergerov poremećaj, Pervazivni razvojni poremećaj koji je neodređen jer se pojavljuje u kombinaciji sa atipičnim autizmom te ga je samim time vrlo teško ili gotovo nemoguće dijagnosticirati kao jednog od zasebnih problema koji utječu na ponašanje djece i mladih, ali i odraslih s autizmom jer se teško razlikuje ponašanje koje se odlikuje karakteristikama atipičnog autizma i Pervazivnog razvojnog poremećaja.

 

Veliki problem, osim otežanog i pravovremenog dijagnosticiranja odstupanja od urednog razvoja, nedostatak je dovoljnog broja ranih interventnih programa čijom primjenom bi se ublažila klinička sliku te pomoglo u poticanju razvoja djeteta.

Ipak, uz stručnjake koji se bave ranim komunikacijskim razvojem i poremećajima autističnog spektra, roditelji imaju najvažniju ulogu jer najbolje poznaju svoje dijete te mogu izraziti sumnju.

Rani znaci autizma primjećuju se u kontaktu s djetetom - ne uzvraća pogled u oči ili je pogled tek letimičan, ne uzvraća osmjeh, izostaju ekspresije lica, ne odaziva se na vlastito ime, ne uočava se gesta pokazivanja, vokalizacija može izostati, kao i gugutanje slogova, a kasnije se govor ne razvija pravilno.

Svako se dijete razvija svojim ritmom te među djecom postoje individualne razlike pa treba biti oprezan kod dijagnostifikovanja.