Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Svjetski dan AIDS-a

30.11.2020

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Svjetski dan AIDS-a tradicionalno se obilježava svake godine  01. decembra a njegova je glavna svrha suzbijanje diskriminacije i stigmatizacije oboljelih te upozoravanje javnosti na rizike i opasnosti od HIV/AIDS-a. Međunarodni dan AIDS-a uveden je 1988. godine na inicijativu Svjetske zdravstvene organizacije (WHO). 

 

Za obilježavanje Svjetskog dana AIDS-a bitna je i 1996. godina kada je stvoren Zajednički program UN-a za borbu protiv AIDS-a (Joint United Nations Program on HIV/AIDS) ili kraće UNAIDS. UNAIDS se bavi konstantnom borbom u vidu edukacija o bolesti i njenim prevencijama.

 

Simbol dana AIDS-a je crvena vrpca (Red Ribbon), koju je kreirao američki pjevač i glumac Paul Jabara (1948.-1992.) zajedno sa Visual AIDS grupom iz New Yorka 1991.  Crvena vrpca je prva postala simbol i kasnije inspirisala razne verzije kao što je, na primer, roza vrpcu za borbu protiv raka dojke.

Trideset godina poslije prvih slučajeva HIV-a, crvena vrpca je univerzalni simbol svijesti i podrške onima koji žive sa HIV-om. Ljudi ih nose tokom cijele godine, a pogotovo u vrijeme 1. decembra – Svjetskog dana HIV/AIDS-a, kako bi izrazili svoju zabrinutost o HIV-u i ljudima koji žive ili su okruženi njima.

 

U svijetu i u Bosni i Hercegovini se obilježava Svjetski dan AIDS-a, s ciljem podizanja svijesti javnosti i ukazivanja na javnozdravstveni značaj HIV/AIDS-a, važnost djelovanja u pravo vrijeme, pokazivanjem solidarnosti prema oboljelima, doprinos smanjenju stigme i diskriminacije, te doprinos zaštiti spolnog i reproduktivnog zdravlja. U svijetu je sve više žena zaraženo HIV virusom i one danas predstavljaju gotovo 50% novo zaraženih osoba. Iako stigmatizacija prati i muškarce i žene zaražene HIV-om, žene su još uvijek u većoj mjeri izložene riziku društvene osude, kao i riziku višestruke diskriminacije.

 

Od 2018. godine Vijeće ministara Bosne i Hercegovine u Budžetu institucija Bosne i Hercegovine dodjeljuje grant sredstva za sufinansiranje projekata nevladinih organizaciju u oblasti prevencije HIV-a i tuberkuloze u Bosni i Hercegovini.  Cilj je zadržati postignute rezultate kako ne bi došlo do porasta novih infekcija HIV-a, čije bi liječenje bilo skuplje za zdravstvene sisteme u Bosni i Hercegovini nego investicija u prevenciju, ranu dijagnozu i brzi početak liječenja i tretmana.

 

Cilj svakog pojedinca, treba da bude preduzimanje niza aktivnosti i mjera, koje su u našim mogućnostima, kako bi se smanjila diskriminacija zaraženih osoba, te promovisala individualna prava i odgovornosti osoba koje žive s HIV-om , te podići svijest javnosti i ukazati na javnozdravstveni značaj HIV-a i AIDS-a: rizike i mjere zaštite, važnost prevencije, ranog dijagnosticiranja, liječenja i brige za oboljele, kao i pokazati solidarnost prema oboljelima. Također, cilj je dati doprinos smanjenju stigme i diskriminacije, kao i zaštiti spolnog i reproduktivnog zdravlja. Vrijednosti ljudskog života moraju biti iste u cijelom svijetu.