Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Svjetska atletska federacija uvodi novčane nagrade za olimpijske šampione: Pobjednici u Parizu biće nagrađeni sa 50.000 dolara

16.04.2024

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Svjetska atletska federacija donijela je odluku o novčanim nagradama za atletičare koji postignu vrhunske rezultate na Olimpijskim igrama. Od ove godine, Olimpijski šampioni i šampionke u atletskim disciplinama na Olimpijadi u Parizu biće nagrađeni sa 50.000 američkih dolara. Ova inicijativa Svjetske atletike čini ih prvom međunarodnom federacijom koja novčano nagrađuje olimpijske šampione.

Planovi federacije su da prošire ovu praksu na osvajače srebrenih i bronzanih medalja na Olimpijskim igrama 2028. u Los Angelesu. Ukupan novčani fond za nagrade olimpijskih šampiona iznosi 2,4 miliona američkih dolara i biće finansiran iz prihoda koje Svjetska atletika dobija od Međunarodnog olimpijskog komiteta svake četiri godine.

Predsjednik Svjetske atletske federacije Sebastian Coe, istakao je da je uvođenje novčanih nagrada za olimpijske šampione ključni trenutak za atletski sport, naglašavajući predanost federacije osnaživanju sportista i priznavanju njihove ključne uloge u uspjehu Olimpijskih igara.