Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Sveučilište u Mostaru prvi univerzitet iz Bosne i Hercegovine podržan u okviru poziva 2023 Erasmus+ Inicijative evropskih univerziteta

06.07.2023

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Evropska komisija objavila je rezultate poziva 2023 Erasmus+ Inicijative evropskih univerziteta, koja pruža podršku savezima visokoškolskih ustanova. Prema objavljenim rezultatima, spisak je proširen za sedam novih saveza evropskih univerziteta, te sada ukupno 50 saveza obuhvata više od 430 visokoškolskih ustanova u 35 zemalja. Poziv za 2023. godinu prvi put je otvorio mogućnost visokoškolskim ustanovama iz zemalja Zapadnog Balkana, koje nisu povezane s programom Erasmus+, da učestvuju kao punopravni partneri u pozivu.  

Kao jedan od devet partnera Evropskog univerziteta za mir, pravdu i inkluzivna društva (EUPeace), u okviru inicijative Erasmus+ „Evropski univerziteti – razvoj nove duboke institucionalne transnacionalne saradnje“, Sveučilište u Mostaru se našlo među ovih sedam novih saveza, za koji je predviđen iznos od gotovo 14,4 miliona eura za početno razdoblje financiranja od četiri godine. Evropski univerzitet za mir, pravdu i inkluzivna društva (EUPeace) osnovan je pod vodstvom njemačkog Philipps-Universität Marburg.

Savezi evropskih univerziteta okupljaju novu generaciju Evropljana koji imaju mogućnost studiranja i rada u različitim evropskim zemljama, na različitim jezicima i u različitim sektorima i akademskim disciplinama. Zahvaljujući tim savezima, studenti mogu stjecati diplome kombiniranjem studija u više evropskih zemalja, što doprinosi međunarodnoj konkurentnosti visokoškolskih ustanova u Evropi.

U jesen 2023. godine, Komisija će objaviti sljedeći poziv za dostavljanje prijedloga za Erasmus+ program, s ciljem proširenja na 60 saveza evropskih univerziteta do sredine 2024. godine. Ovi savezi će uključivati više od 500 univerziteta i doprinijeti ostvarenju zacrtanih ciljeva evropske strategije za univerzitete.