Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Sedmi sastanak Konferencije za područje zdravstva u BiH

11.05.2020

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Danas je u organizaciji Ministarstva civilnih poslova održana sedma Konferencija ministara za oblast zdravstva na kojoj je razgovarano o epidemiološkoj slici u BiH, preduzetim mjerama zaštite i njihovim učincima, privatnim pošiljkama lijekova za pacijente u upotrebi,  statusu lijekova i drugom valu borbe protiv koronavirusa (psihosocijalnim aspektima borbe).

Na Konferenciji su učestvovali entitetski ministri zdravstva, šef odjela za zdravstvo u Brčko distriktu, predstavnici Svjetske zdravstvene organizacije i UN-a u BiH, a predsjedavala je ministrica civilnih poslova BiH Ankica Gudeljević.

Govoreći o epidemiološkoj slici učesnici su se složili da je u ovom trenutku slika uistinu zadovoljavajuća, da broj oporavljenih raste i da je to pozitivan i ohrabrujući pokazatelj. Na pitanje o vrhuncu pandemije nije bio moguć jedinstven i konačan sud upravo zato što se svakih četrnaest dana može mjeriti učinak za prethodni period. Imajući u vidu ublažavanje mjera tek predstoji period praćenja ponašanja stanovnika Bosne i Hercegovine. Do ovog trenutka su ponašanje i disciplina stanovnika BiH uz preduzete mjere pokazali izuzetan rezultat jer se nije dogodio eksponencijalni rast oboljelih i zaraženih.

Prema riječima direktora ureda Svjetske zdravstvene organizacije za Bosnu i Hercegovinu  Victora Olsavszkya, slijedom praćenja i rangiranja u Međunarodnoj zajednici, BiH se nalazi na trećem mjestu nakon Bugarske i Albanije po najboljoj epidemiološkoj slici.

Govoreći o privatnim pošiljkama lijekova postignut je dogovor da će se, u najkraćem roku, entitetska ministarstva, a nakon što je Agencije za lijekove dala pozitivno mišljenje, izjasniti o inicijativi Uprave za indirektno oporezivanje.

I konačno, učesnici su razgovarali o nužnom pokretanju svih aktivnosti koje će doprinijeti osnaživanju građana kako kroz psihosocijalne aspekte tako i privredne, koji su pogođeni zatvarajem preduzeća i smanjenjem radnih mjesta. Svjetska zdravstvena organizacija i UN ured u BiH će podržati sve ideje Ministarstva civilnih poslova BiH.

Period koji slijedi jeste period u kojem se oslanjamo na savjest građana BiH koji su do sada pokazali puno razumijevanje prema situaciji, mnogo odgovornosti i discipline što će, ako bude nastavljeno doprinijeti potpunom ublažavaju posljedica koronavirusa, uz nadu da će nastojanja svjetskih naučnika uroditi plodom i da će vakcina biti u što skorijem periodu na tržištu.