Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Sastanak EU Komiteta za zdravstvenu sigurnost(EU Health Securiy Committee - HSC) o epidemiji COVID-19

13.07.2020

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Dana 3.7.2020. godine održan je sastanak EU Komiteta za zdravstvenu sigurnost (EU Health Securiy Committee - HSC) o epidemiji COVID-19, putem video linka. Na sastanku je razmatran:

 

  1. Nacrt plana cijepljenja protiv COVID-19

 

Nacrt plana cijepljena protiv COVID-19 je predstavljen, uključujući glavne točke o ciljevima, pokrivenosti cijepljenjem, prioritetnim grupama i brojem doza potrebnih za EU i zemljama kandidatima i potencijalnim kandidatima.

• HSC se složio s okvirom vakcinisanja i svim  je dostavljen dokument za eventualne komentare. 

 

  1. Brza procjena Evropskog centra za kontrolu zaraznih bolesti (ECDC)

 

ECDC je prezentirao brzu procjenu rizika o ponovnom porastu prijavljenih slučajeva COVID-19 u EU / EEA, Velikoj Britaniji i zemljama kandidatima i potencijalnim kandidatima. U Europi se bilježe opadajući trendovi pojave bolesti koji se prenose u zajednici, dok u nekim zemljama dolazi do ponovnog porasta slučajeva ili velikih lokaliziranih epidemija.

Ukupni rizik u zemljama koje prijavljuju porast oboljelih, značajno je istaći da je prijenos u zajednici umjeren za opću populaciju ali je vrlo visok za rizične skupine. Vrlo je važno uspostaviti čvrst okvir za praćenje, traženje kontakata, brzu identifikaciju klastera i provoditi testiranje. Otkriveni novi slučajevi su blagi slučajevi, a teški slučajevi se dramatično smanjuju.

• Države će obavijestiti ECDC o svim daljnjim izvorima podataka koje će uzeti u obzir u nadolazećim procjenama rizika.

 

Izvješće brze procjene može se vidjeti na:

https://www.ecdc.europa.eu/hr/publications-data/rapid-risk-assessment-resurgence-reported-cases-covid-19

 

  1. Ažuriranje izlazne strategija

 

Što se tiče epidemije COVID-19 u određenim profesionalnim okruženjima, DG SANTE je zatražio od ECDC-a da pripremi specifičnu procjenu rizika za radna mjesta u kojima su primijećeni klasteri. ECDC će u narednim danima kontaktirati zemlje tražeći više informacija o relevantnim epidemijama.

 

          4.          Ažuriranje o zajedničkoj nabavci

 

HSC je predstavio trenutno stanje za javne nabavke lijekova. Sa nekoliko proizvođača postignuti su dogovori kako bi se zadovoljile potrebe država. Što se tiče remdesivira, Komisija je razgovarala s proizvođačem, u svezi s proizvodnim kapacitetima. 03. srpnja 2020.godine Komisija je odobrila uvjetnu dozvolu stavljanja lijeka remdesivir za liječenje COVID-19 s upalom pluća i kojima je potreban kisik, kod odraslih i adolescenata starijih od 12 godina starosti.

 

• HSC će i dalje biti posvećeno zajedničkoj nabavci.

 

 

  1. AOB - testiranje

 

U posljednjoj brzoj procjeni rizika i nadzornoj strategiji ECDC preporučuje prošireni, ali ciljani pristup testiranju usmjeren na aktivno praćenje i rano otkrivanje svih simptomatskih slučajeva. Komisija je pozvala ECDC da organizira webinar na kojem zemlje koje prakticiraju masovno testiranje, mogu opisati svoj pristup i iskustva.

 

• Od ECDC-a se tražilo da prikupi sve dostupne informacije o masovnim ili univerzalnim praksama ispitivanja koje su dostupne iz europskih i izvaneuropskih zemalja i pruži svoje znanstveno mišljenje o takvim mjerama.