Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Sarajevo: Završni sastanak projekta Best-ReMaP – Fokus na zdravu ishranu djece

28.09.2023

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

U Sarajevu je održan sastanak Foruma relevantnih subjekata vezanih za projekt „Best-ReMaP" koji je financiran grant sredstvima iz budžeta Trećeg zdravstvenog programa Europske unije za 2019. godinu. Ovaj projekt, koji je započeo 1. oktobra 2020. i završava se 30. septembra ove godine, okupio je relevantne stručnjake iz 24 zemlje članice EU odnosno zemlje članice navedenog programa EU.

                Tri institucije iz Bosne i Hercegovine – Ministarstvo civilnih poslova BiH, Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH i JZU Institut za javno zdravstvo Republike Srpske – bile su aktivni učesnici i doprinijele su važnim rezultatima.

Projekt je imao za cilj adresiranje ključnih problema u vezi s prehranom djece i adolescenata:

  1. Promocija zdrave ishrane djece kroz reformulaciju hrane kako bi se smanjili sadržaji soli, šećera i masti.
  2. Povećana zaštita djece od negativnih uticaja okruženja koji utiču na njihove prehrambene navike.
  3. Unaprjeđenje javnih nabavki hrane za djecu u javnim ustanovama.

                U svjetlu rastućeg problema gojaznosti među djecom i adolescentima, ovakvi projekti su od presudne važnosti. Prema podacima za EU, čak 20% djece i adolescenata su gojazni, a očekuje se da će do 2035. ta brojka značajno porasti. Posljedice gojaznosti nisu samo zdravstvene; one također imaju veliki ekonomski utjecaj na zemlje, smanjujući prosječni životni vijek i povećavajući troškove zdravstvene zaštite.

                Ministarstvo civilnih poslova BiH koordiniralo je projektne aktivnosti sa slovenačkim Nacionalnim institutom za javno zdravlje - koordinatorom cjelokupnog projekta, no posebno je istaknuto zalaganje timova Zavoda i Instituta, pod vođstvom dr. Aide Filipović Hadžiomeragić i dr. Dragane Stojisavljević. Njihov stručni doprinos i predan rad ključni su za postizanje ciljeva projekta i promociju zdravije budućnosti za djecu i adolescente u Bosni i Hercegovini.