Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Saopćenje za javnost povodom 1. maja međunarodnog praznika rada

30.04.2021

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine svim građanima Bosne i Hercegovine, upućuje iskrene čestitke povodom 1. maja, Međunarodnog praznika rada.

Međunarodni praznik rada obilježava se kao sjećanje na velike radničke proteste održane u Čikagu 1. maja 1886. godine, kada je u sukobima sa policijom poginulo i ranjeno više radnika, a nekolicina radnika je osuđena na smrt. Ovaj praznik je simbol borbe za prava radnika, za humanije i pravednije odnose i dostojanstvene radne i životne uslove za sve, ali i izraz radničke solidarnosti u cijelom svijetu.

I danas veliki broj građana u Bosni i Hercegovini ne može ostvariti jedno od osnovnih prava - pravo na rad, što nas dodatno obavezuje da svakodnevno ulažemo maksimalne napore kako bismo mijenjali takvo stanje.

Zbog pandemije koronavirusa ove godine, kao i prethodne, Međunarodni praznik rada će biti obilježen nešto skromnije i uz puno poštovanje epidemioloških mjera, s ciljem zaštite zdravlja svih građana.

Prvi maj međunarodni praznik rada se obilježava dva dana, 1. i 2. maja.

U nastojanju da se obezbijedi bolja budućnost svima nama, svim građanima želimo da u miru i dobrom zdravlju i raspoloženju provedu predstojeći praznik rada.