Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

RYCOgnised Konferencija: Obrazovanje kao ključni faktor u izgradnji mira na Zapadnom Balkanu

23.11.2023

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

                Danas je na Ilidži održana konferencija pod nazivom "Vizija RYCOgnised: Obrazovanje kao katalizator mira," kojoj je prisustvovala sekretarka Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine Biljana Čamur Veselinović. Konferencija je bila posvećena ulozi obrazovanja kao ključnog faktora u izgradnji mira na Zapadnom Balkanu.

                Biljana Čamur Veselinović istakla je da Bosna i Hercegovina snažno podržava regionalno povezivanje kao sredstvo promocije mira i stabilnosti, u skladu s postulatima Evropske unije.  Najavila je da će BiH preuzeti predsjedavanje Upravnim odborom Regionalnog ureda za saradnju mladih (RYCO) od januara 2024. godine. Podsjetila je da je Bosna i Hercegovina blagovremeno uplatila sredstva kontribucije za 2023. godinu u visini od 154.000,00 eura, što čini 15.4% udjela u zajedničkom budžetu RYCO-a, čime se pozicionira na trećem mjestu po procentu učešća.

                Ministarstvo civilnih poslova ispunilo je sve obaveze u vezi s uspostavljanjem Regionalnog ureda za saradnju mladih, uključujući i osiguravanje kancelarije za ogranak u Bosni i Hercegovini, čime je omogućeno neometano funkcionisanje ovog ureda, Vijeće ministara BiH nedavno je imenovalo i oba člana Upravnog odbora Regionalnog ureda.

                U svom izlaganju, Čamur Veselinović pohvalila je Superškole, program koji ima cilj podrške izgradnji mira i pomirenja na Zapadnom Balkanu kroz partnerstva između škola. Do sada, program je podržao 160 škola i ostvario 80 bilateralnih partnerstava, od kojih je 7 dugoročnih. Više od 2.000 mladih učestvovalo je u 160 razmjenama, a 160 mladih je boravilo je u kampu za mlade Superškole.

                Konferenciji su, uz oko 100 srednjoškolaca, 100 nastavnika i 50 drugih regionalnih aktera, prisustvovali i zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić, ambasador Njemačke u Bosni i Hercegovini Thomas Fitschen, zatim zamjenik ambasadora EU delegacije u BiH  Adebayo Babajide, kao i glavni sekretar RYCO-a Albert Hani.

                Konferencija "Vizija RYCOgnised: Obrazovanje kao katalizator mira" predstavlja važnu platformu za razmjenu iskustava i resursa, promociju rezultata na terenu te svjedočanstva mladih koji su učestvovali u programima mobilnosti i razmjenu dragocjenih iskustava koja su stekli. Održana je u okviru šireg programa stvaranja okruženja na Zapadnom Balkanu za izgradnju mira, unapređenje regionalne saradnje mladih i poboljšanje položaja mladih, koji finansira Ministarstvo vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke.