Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Revijalna smotra „Projekat građanin/ Ja građanin“

21.05.2024

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

U organizaciji Obrazovnog centra za demokraciju i ljudska prava CIVITAS u Bosni i  Hercegovini, u saradnji sa Ministarstvom civilnih poslova Bosne i Hercegovine, 17.5.2024. godine održana je Finalna smotra „Projekat građanin/ Ja građanin“, u prostorijama Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, 28. po redu.

„Projekt građanin“ je međunarodni program obrazovanja za demokratiju i ljudska prava, kojeg je razvio i globalno administrira Centar za građansko obrazovanje iz Kalifornije, SAD. Uz podršku Američke vlade, Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini i Vijeća Evrope, 90-tih godina postaje dio naših obrazovnih sistema, kao praktična nastava nastavnih predmeta Osnove demokratije u osnovnim školama i Demokratija i ljudska prava u srednjim školama.

Organizator programa, u kojem godišnje učestvuje 360 učenika i učenica, nastavnika i nastavnica njihovih savjetnika i savjetnica, je Obrazovni centar za demokratiju i ljudska prava CIVITAS, u saradnji sa svim resornim ministarstvima obrazovanja i pedagoškim zavodima za odgoj i obrazovanje. Pokrovitelj programa je Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini.

Učenici i učenice osnovnih i srednjih škola predstavili su svoje pobjedničke radove u programu Finalne smotre. Radovi se odnose na istraživanja različitih problema, koje su školski timovi prepoznali u svojim lokalnim zajednicama, i politike koje oni predlažu s ciljem unaprijeđenja obrazovnih sadržaja, komunalnih usluga, zaštite okoliša i održivog razvoja, sigurnosti u prometu, promocije turističkog potencijala te odluka vlasti s ciljem prevencije nasilja u Bosni i Hercegovini.

Za pobjedničke školske timove osigurana je novčana nagrada u iznosu od 800,00 KM za svaki pobjednički tim, namijenjen realiziranju predloženih akcijskih planova.