Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Puna ravnopravnost spolova na terenu za igre u Parizu 2024.

20.03.2024

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

            Međunarodni olimpijski komitet (MOK) donio je odluku o ravnomjernoj podjeli kvota za sportaše i sportašice Na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. Ova odluka označava prvi put u olimpijskoj povijesti da će postojati potpuna ravnopravnost spolova na terenu, pod oznakom #GenderEqualOlympics.

            "Uskoro ćemo proslaviti jedan od najvažnijih trenutaka u povijesti žena na Olimpijskim igrama, ali i u sportu općenito", rekao je predsjednik MOK-a Thomas Bach. Predanost MOK-a ravnopravnosti spolova rezultirala je stalnim povećanjem broja sportašica na Olimpijskim igrama kroz godine. Počevši od svega 2,2 posto sudionika na Olimpijadi u Parizu 1900. godine, kada su se žene prvi put natjecale, taj je broj postupno rastao. Trenutno, više od polovice svih natjecanja za medalje u Parizu 2024. bit će otvoreno za sportašice.

            Osiguran je rodno uravnotežen sportski program, s 28 od 32 sporta u potpunosti rodno ravnopravnim u Parizu, te rodno uravnoteženiji broj natjecanja za medalje u Parizu 2024. koji se sastoji od 152 natjecanja za žene, 157 natjecanja za muškarce i 20 natjecanja za mješovite spolove.