Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Protekla godina u očima statistike: Suočavanje s ektremnim izazovima

06.01.2022

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Rekordne vrućine, padavine, razorni požari, suša, samo su neke od ekstremnih vremenskih pojava u 2021. godini.

Ponajprije, toplotni val u Kanadi i dijelovima sjeverozapadnog SAD-a gurnuo je temperaturu na skoro 50°C (Britanska Kolumbija), a krajem juna, izazvao je stotine smrtnih slučajeva uzrokovanih vrućinom i podstakao razorne požare. Isti region su pogodile izuzetne padavine i poplave u novembru.

Dolina smrti u Kaliforniji dostigla je 54,4 °C tokom jednog od višestrukih toplotnih talasa na jugozapadu SAD u julu. Mnogi dijelovi Mediterana u avgustu su imali rekordne temperature. Sicilija je dostigla 48,8 °C, što je privremeni evropski rekord. Veliki požari izbili su u mnogim dijelovima regije, a posebno su pogođeni Alžir, južna Turska i Grčka.

Ekstremne padavine pogodile su kinesku provinciju Henan od 17. do 21. jula. U gradu Džengdžou 20. jula palo je 201,9 mm padavina u jednom satu (kineski nacionalni rekord) i 720 mm za događaj u celini, više od godišnjeg proseka.

Zapadna Evropa je sredinom jula doživjela neke od najtežih zabilježenih poplava. Dijelovi Njemačke i Belgije dobili su 100 do 150 mm na širokom području 14-15. jula preko već zasićenog tla, uzrokujući poplave i klizišta i više od 200 smrtnih slučajeva.

Uporne natprosječne padavine u prvoj polovini godine u dijelovima sjeverne Južne Amerike, posebno u basenu sjeverne Amazone, dovele su do značajnih i dugotrajnih poplava u regiji. Rio Negro u Manausu (Brazil) dostigao je najviši nivo u istoriji. Poplave su pogodile i dijelove istočne Afrike, a posebno je pogođen Južni Sudan.

Velika suša zahvatila je veći dio suptropske Južne Amerike drugu godinu zaredom. Padavine su bile znatno ispod prosjeka u većem dijelu južnog Brazila, Paragvaja, Urugvaja i sjeverne Argentine. Suša je također doprinijela humanitarnoj krizi u dijelovima Afričkog roga, uključujući Somaliju, i južni Madagaskar.

Ovo opredjeljeuje WMO da nastavi rad na jačanju sistema ranog upozoravanja, umrežavanju vremenskih i hidroloških posmatranja u zemljama u razvoju i spašavanju ljudi i sredstava za život.

 

https://public.wmo.int/en/media/news/2021-meeting-challenge-of-extreme-weather