Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Program „Svako dijete treba porodicu“ – „Mapa puta za deinstitucionalizaciju djece“

02.11.2023

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

U zgradi UN-a u Sarajevu održan je konsultativni sastanak UNICEF-a i ministarstava sa resornom nadležnosti za područje socijalne zaštite sa predstavnicima organizacija nevladinog sektora. Sastanak je dio širih aktivnosti na planu izrade dokumenta „Mapa puta za deinstitucionalizaciju djece u BiH“ usmjerenog na podršku pravu svakog djeteta da živi u porodice, odnosno na važne reforme u sistemima socijalne i dječije zaštite u Bosni i Hercegovini. Ovaj dokument je plod zajedničkog rada UNICEF-a, Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine, nadležnih ministarstava entiteta i resornog tijela u Vladi Brčko distrikta BiH te svih drugih tijela i institucija u sistemu socijalne zaštite, kao i nevladinih organizacija zainteresovanih za ovu oblast.

Na sastanku je iskazana snažna potpora realizaciji aktivnosti koje su definirane Mapom puta čija će se implementacija bliže utvrditi za period 2024. – 2030. na temelju Akcijskih dokumenata na razini entiteta i Brčko distrikta Bosne i Hercegovine. Kroz diskusije je podcrtana važnost transformacije institucija i deinstitucionalizacije sustava socijalne zaštite u svjetlu obveze Bosne i Hercegovine da kao zemlja kandidat za članstvo u Evropskoj uniji uloži sve potrebne napore da se smanji institucionalizacija i pokaže sposobnost prepoznavanja i razumijevanja uočenih problema u sistemu socijalne zaštite, odnosno potreba za reformama u ovom sektoru. 

 U skladu s  navedenim deinstitucionalizaciju i razvoj sistema socijalne zaštite se mora razumjeti kao trajni zadatak i proces u kojem će se javljati brojni izazovi i prepreke, ali i uvjerenje da su djeci u našoj zemlji stvorene bolje pretpostavke za rast, razvoj i sretno djetinjstvo.

Program: „Svako dijete treba porodicu“ predstavlja kontinuitet saradnje Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine i UNICEF-a, koji je započet implementacijom programa „Transformacija institucija za zbrinjavanje djece i prevencija razdvajanja porodica“, a realizovan je u periodu 2016.-2018. godina, u okviru IPA 2014. godine, odnosno uz podršku Evropske unije.

Službena promocija dokumenta „Mapa puta za deinstitucionalizaciju djece“ planirana je krajem decembra 2023. godine u zgradi Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine