Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Predstavnici Donorske mreže BiH u Ministarstvu civilnih poslova – Aktivnosti s ciljem promocije donorstva

21.02.2024

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

                Ministarstvo civilnih poslova BiH predložiće da se u Zakonu o Budžetu institucija Bosne i Hercegovine za 2024. godinu, kroz planirana grant sredstva iz nadležnosti Ministarstva civilnih poslova, omogući i podrška razvoju svijesti o donorstvu. Ovo je saopšteno na sastanku predstavnika  Ministarstva civilnih poslova BiH s predstavnicima Donorske mreže u BiH održanom u Sarajevu.

                  Ovom aktivnošću cilj je da se promoviše značaj donorstva, ali i doprinese ispunjavanju uslova za članstvo Bosne i Hercegovine u Eurotransplantu, za što je već iskazan interes.

                Na sastanku je konstatovano da Donorska mreža u BiH već više od 20 godina, s Federalnim udruženjem dijaliziranih i transplantiranih bolesnika, aktivno radi na promociji donorstva i zagovaranju transplantacija u Bosni i Hercegovini. Unatoč njihovim naporima, svijest građana o donorstvu još uvijek je na niskom nivou. Stoga, osnovna misija Donorske mreže jeste edukovanje građana, pacijenata i ljekara o značaju doniranja organa i poboljšanje stanja u oblasti transplantacija.

                Donorska mreža u BiH je nevladina organizacija, registrovana u Tuzli 2002. godine, a danas sa sjedištem u Sarajevu, čija je predsjednica akademkinja, emeritus prof. dr. Halima Resić. Članstvo u Donorskoj mreži čine ljekari, pacijenti i građani koji prepoznaju značaj donorstva i transplantacija u Bosni i Hercegovini.