Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Predstavljene medalje za predstojeće olimpijske i paraolimpijske igre Pariz 2024

12.02.2024

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

U sjedištu Organizacionog komiteta Pariz 2024 predstavljene su medalje za predstojeće Olimpijske i Paraolimpijske igre. Svako odličje u Parizu biće ukrašeno originalnim komadom gvožđa sa Ajfelove kule.

U skladu sa tradicijom, medalje su zlatne, srebrne i bronzane. Međutim, za razliku od bilo koje od približno 36.600 medalja koje su dodijeljene od Atine 1896, prvih modernih Olimpijskih igara, svaka će biti ukrašena komadom metala sa Ajfelove kule.

Na svakoj medalji originalno gvožđe sa Ajfelove kule je isječeno u šestougao, geometrijski oblik koji dočarava Francusku. Postavljen u centar i sa utisnutim amblemom Igara u Parizu 2024, ovaj komad nasljeđa se elegantno uklapa među zlato, srebro i bronzu, dajući medaljama dvobojni efekat.

Medalje za Olimpijske i Paraolimpijske igre u Parizu 2024. dijele jednu stranu sa istim dizajnom: stranu sa gvožđem sa Ajfelove kule.

Biće to prilika za sportiste da sa sobom ponesu djelić Pariza“, rekao je Tijeri Rebul, kreativni direktor Pariza 2024.

Ajfelova kula je apsolutni simbol Pariza i Francuske. Centralni dijelovi zlatne, srebrne i bronzane medalje su uzeti sa gvozdenih nosača i drugih dijelova Ajfelove kule koji su zamjenjeni tokom rekonstrukcije“, dodao je Rebul.

Na poleđini olimpijskih medalja prikazana je grčka boginja pobjede Nika, koja juri napred, sa Akropoljem na jednoj i Ajfelovom kulom na drugoj strani iza nje.

Medalje za Paraolimpijske igre imaju pogled na Ajfelovu kulu odozdo, a na njima je pečat Pariz 2024 na Brajevom pismu – u čast Francuza Luja Braja, koji je izumio sistem čitanja i pisanja za ljude sa oštećenim vidom.