Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Poziv za UNESCO nagradu za upotrebu informacionih i komunikacionih tehnologija u obrazovanju – 2023 UNESCO ICT u obrazovanju

13.12.2023

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Organizacija UNESCO je uputila poziv za dostavljanje nominacija za UNESCO King Hamad Bin Isa Al-Khalifa nagrade za upotrebu informacionih i komunikacionih tehnologija u obrazovanju (2023 UNESCO ICT u obrazovanju).

Osnovana 2005. godine uz podršku Kraljevine Bahrein, nagrada UNESCO ICT u obrazovanju nagrađuje pojedince i organizacije koje provode izuzetne projekte i promovišu kreativnu upotrebu tehnologija za poboljšanje učenja, podučavanja i obrazovanja općenito, u digitalnom dobu.  

Naime, na Samitu o transformaciji obrazovanja, koji je održan u septembru 2022. godine, digitalno učenje i obrazovanje o ozelenjavanju („Digital learning and grening education“) istaknuti su kao dva prioritetna područja za dostizanje Cilja 4 održivog razvoja. Digitalno učenje, sa svojim proširenim spektrom pristupa i poboljšana kvaliteta učenja, predstavljaju put za realizaciju nastavnih planova i programa i primjenu pedagoške prakse, kako bi se učenici opremili neophodnim znanjem, vještinama, vrijednostima i stavovima o klimatskim promjenama.

U tom kontekstu, UNESCO ICT nagrada u obrazovanju za 2023. godinu posvećena je temi „Digitalno učenje za obrazovanje o ozelenjavanju“ („Digital learning for greening education“).

Cilj je otkriti i maksimalno povećati utjecaj najboljih praksi u iskorištavanju digitalnih tehnologija za razvoj kompetencija i stvaranje aktivne predanosti održivom razvoju među učenicima.

Nagrada se dodjeljuje jednom godišnje za 2 odabrana laureata iz cijelog svijeta, a na osnovu preporuka međunarodnog žirija, u iznosu od 25.000,00 dolara po svakom nagrađenom.

Nominovani za nagradu mogu biti pojedinci, institucije, nevladine organizacije, kao i drugi subjekti, a svaka država može predložiti do 3 nominacije. Samonominacije se ne razmatraju.

                  Prijedlozi za nominacije za nagradu, u skladu sa kriterijem relevantnosti, treba da sadrže: detaljan opis i rezultate projekta uz prateće materijale sa navedenim trajanjem projekta (početak i završetak, uz napomenu da projekti moraju biti u toku najmanje godinu dana).

Uz prijedlog projekta za nominaciju obavezna je preporuka nadležnog ministarstva, koja treba da sadrži obrazloženje kako projekat doprinosi realizaciji ciljeva nagrade.

Prijedlozi za nominacije za nagradu (na engleskom ili francuskom jeziku) se dostavljaju isključivo putem online platforme www.unesco.org/ict-ed-prize, na verifikaciju i eventualnu podršku Državnoj komisiji za saradnju Bosne i Hercegovine sa UNESCO.

Detaljnije informacije o temi nagrade, kriterijima, procedurama za podnošenje aplikacija i ostalim bitnim segmentima za podnošenje nominacija se mogu pronaći na sljedećem linku https://www.unesco.org/en/prizes/ict-education ili se potraživati putem e-maila: ictprize@unesco.org.

 

Krajnji rok za podnošenje aplikacija je 5. 2. 2024. godine.