Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Poziv za nominaciju za nagradu UNESCO-Hamdan 2023-2024 za razvoj nastavnika

01.08.2023

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Organizacija UNESCO je uputila poziv za dostavljanje nominacija za novi ciklus UNESCO-Hamdan nagrade za razvoj nastavnika za period 2023-2024.

 

Inicijativa je nastala 2008. godine, a nagradu finansira Hamdan bin Rashid Al Maktoum Fondacija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

 

Nagrada se dodjeljuje svake dvije godine za tri odabrana laureata iz cijelog svijeta, u impozantnom iznosu od 100.000,00 dolara po svakom nagrađenom. Ima za cilj promociju profesionalizma, izvrsnosti i kvalitete nastavnog osoblja, unapređenje nastavne prakse širom svijeta, posebno u razvoju marginaliziranih i ugroženih zajednica, poboljšanjem programa obrazovanja nastavnika i njihovog profesionalnog razvoja. Nagrađuje kandidate koji su dali izuzetan doprinos poboljšanju kvaliteta nastave, učenja i podučavanja.

                     

U cilju dobijanja eventualnog pisma preporuke, prijedloge projekata za kandidaturu potrebno je dostaviti najkasnije do 04. 09. 2023. godine na adresu:

-        Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine,

Trg prijateljstva između Grčke i Bosne i Hercegovine broj 3, 71 000 Sarajevo,

uz napomenu „Za nagradu UNESCO-Hamdan 2023-2024 za razvoj nastavnika“

 

Prijedlog projekta za kandidaturu, na engleskom jeziku, treba da sadrži: detaljan opis i rezultate projekta uz prateće materijale sa navedenim trajanjem projekta (početak i završetak), uz obaveznu preporuku nadležnog ministarstva.

 

Napominjemo da projekti mogu biti isključivo institucionalni ili organizacijski, te da se samonominacije neće razmatrati. Također, projekti trebaju imati značajan doprinos unapređenju učenja i podučavanja u skladu sa UNESCO principima i ciljevima u ovoj oblasti i u vrijeme podnošenja aplikacije njihova realizacija treba biti u toku najmanje 3 godine. Svaka država može nominovati do 5 kandidata.

 

Podržane kandidature za nagradu (na engleskom ili francuskom jeziku) se dostavljaju putem online platforme na stranici UNESCO-Hamdan Prize for Teacher Development | UNESCO na kojoj se mogu pronaći detaljnije informacije o kriterijima i načinima apliciranja.

 

Krajnji rok za podnošenje aplikacija je 31. 10. 2023. godine.