Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Poziv za Inicijativu European Univesities za 2024. godinu

09.10.2023

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Evropska komisija je objavila Poziv za podnošenje aplikacija okviru Inicijative „European Univesities“ programa Erasmus+ za 2024. godinu.

 

Inicijativa European Universities predstavlja transnacionalni saveze visokoškolskih ustanova koji razvijaju dugoročnu strukturnu i stratešku saradnju, usmjerenu na održivost, izvrsnost i evropske vrijednosti nudeći prilike za podršku različitim modelima saradnje za europske univerzitete putem Erasmus+ poziva za dostavu prijedloga.

 

Navedenom Inicijativom se želi ostvariti ambiciozna vizija inovativnog, globalno konkurentnog i privlačnog evropskog prostora obrazovanja i evropskog istraživačkog prostora, u potpunoj sinergiji s evropskim prostorom visokog obrazovanja, tako što će ojačati dimenziju izvrsnosti visokog obrazovanja, istraživanja i inovacija te ujedno promovisati rodnu ravnopravnost, uključivost i jednakost, omogućavati neometanu i široku transnacionalnu saradnju visokoškolskih institucija u Evropi i poticati preobražavanje visokog obrazovanja.

 

Evropski univerziteti su jedna su od glavnih inicijativa Evropske strategije za univezitete, čija je ambicija do sredine 2024. povezati više do 500 visokoškolskih ustanova u 60 evropskih univeziteta.

 

Savezi uključuju partnere iz svih vrsta institucija visokog obrazovanja i pokrivaju širok geografski opseg širom Europe. Ključni kriteriji za učešće su minimalno 3 visokoškolske ustanove, iz 3 države članice Evropske unije ili treće zemlje pridružene programu Erasmus+. Partneri za saradnju trebali bi dolaziti iz različitih dijelova Evrope.

 

            Evropska komisija je 03. 10. 2023. godine, objavila novi, 5. po redu Erasmus+ poziv Evropskim univerzitetima za dostavu prijedloga s ukupnim budžetom od 189,2 miliona Eura.

 

Poziv je strukturiran oko dvije teme:

 

Tema 1: Razvoj nove duboke institucionalne transnacionalne saradnje

 

Ova tema Poziva pružit će podršku kandidatima koji žele uspostaviti novu duboku institucionalnu transnacionalnu saradnju u novom savezu „Europskih univerziteta“.

 

Tema 2: Zajednica prakse za saveze evropskih univerziteta

 

Ova tema Poziva pružit će podršku kandidatima za stvaranje okruženja za saradnju i podršku u kojem savezi evropskih univerziteta mogu da djeluju kako bi podijelili dobre prakse i iskustva unutar zajednice saveza evropskih univerziteta, kao i za širu dobrobit sektora visokog obrazovanja.

 

Rok za dostavu aplikacija je 06. 02. 2024. godine.

 

Evropska komsija će u saradnji sa Izvršnom agencijom za obrazovanje i kulturu (EACEA) održati online informativnu sesiju 10. 11. 2023. godine, od 14:30 do 17:00 sati, s ciljem detaljnijeg informisanja o predmetnom pozivu za potencijalne aplikante.

Link za učešće na online događaju će Evropska komisija blagovremeno objaviti.

 

Više informacija o Inicijativi, te načinima uključivanja možete pročitati na linku: Opening of 2024 Erasmus+ European Universities call | Erasmus+ (europa.eu).