Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Poziv na solidarnost i prevenciju povodom Svjetskog dana HIV/AIDS-a

01.12.2023

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Danas, 1. decembra, obilježavamo Svjetski dan HIV/AIDS-a, važan datum posvećen suzbijanju diskriminacije i stigmatizacije oboljelih od HIV/AIDS-a. Ovaj dan također služi kao podsjetnik javnosti na rizike i opasnosti od HIV/AIDS-a, te podsjeća na korake prema edukaciji, prevenciji i podršci onima koji žive sa ovim virusom.

Svjetski dan HIV/AIDS-a ima svoje korijene u inicijativi Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) iz 1988. godine, a od tada se svake godine obilježava širom svijeta. Ključnu ulogu u globalnom odgovoru na HIV/AIDS ima i Zajednički program UN-a za borbu protiv AIDS-a (UNAIDS), osnovan 1996. godine, čiji je fokus na edukaciji o bolesti i njenim prevencijama.

Crvena vrpca, postala je univerzalni simbol svijesti i podrške onima koji žive s HIV-om. Nastala 1991. godine zahvaljujući inicijativi američkog umjetnika Paula Jabare i Visual AIDS grupe iz New Yorka, crvena vrpca podsjeća nas na važnost solidarnosti i podrške u suočavanju s HIV/AIDS-om.

Virus humane imunodeficijencije (HIV) uzrokuje sindrom stečene imunodeficijencije (AIDS), a borba protiv ove bolesti zahtijeva kontinuirane napore u podizanju svijesti, educiranju javnosti i promoviranju prevencije. Bitno je naglasiti da se HIV ne prenosi svakodnevnim kontaktom, već isključivo putem određenih bioloških tečnosti.

U skladu s tim, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, od 2018. godine, dodjeljuje sredstva za sufinansiranje projekata nevladinih organizacija u oblasti prevencije HIV-a i tuberkuloze. Cilj ovih investicija je očuvanje postignutih rezultata u prevenciji novih infekcija HIV-om, s obzirom na troškove liječenja koji bi bili znatno veći.

Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine aktivno podržava istraživanje Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) i Evropskog kliničkog društva za AIDS (EACS) pod nazivom „Mjerenje znanja i stavova o HIV-u u zdravstvenom okruženju.“ Očekujemo da će rezultati ovog istraživanja pružiti važne informacije o stavovima i znanju zdravstvenih radnika i osoba koje žive s HIV-om, kako bismo zajednički radili na smanjenju stigme i diskriminacije.