Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Pokrenute aktivnosti na novom programu suradnje u oblasti obrazovanja, kulture, nauke, sporta i mladih između Bosne i Hercegovine i Republike Austrije

14.05.2024

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

U Ministarstvu civilnih poslova Bosne i Hercegovine danas je boravila ambasadorica Republike Austrije u Bosni i Hercegovini Ulrike Hartmann i direktorica Kulturnog foruma pri Ambasadi Sabine Kernthaller, koje su sa predstavnicima Ministarstva razgovarale o jačanju saradnje između institucija u oblastima obrazovanja, nauke, kulture sporta i mladih.

Razgovarano je o intenziviranju aktivnosti na provođenju Sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Austrije o saradnji u oblastima kulture obrazovanja, nauke, mladih i sporta, a koji je potpisan 2016. godine.

Sagovornici su se usaglasili da je potrebno što prije pokrenuti aktivnosti na sačinjavanju programa saradnje između dvije zemlje u navedenim oblastima za period od 2024. do 2029.  koji bi dodatno promovirao i ojačao bilateralnu saradnju i unaprijedio proces integracije Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju. Iskazano  je očekivanje da će program biti usaglašen tokom ove godine i pripremljen za potpisivanje.

Pomoćnik ministrice civilnih poslova za obrazovanje Adnan Husić, zahvalio je ambasadorici Harmann na dosadašnjoj podršci i pomoći koju je Republika Austrija pružila Bosni i Hercegovini, kako u oblastima iz nadležnosti Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine, tako i u procesu pridruživanja Evropskoj uniji.