Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Pogoršana epidemiološka situacija

12.11.2020

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Zbog povećanog interesa javnosti i medija, uzrokovanog pogoršanom epidemiološkom situacijom u Bosni i Hercegovini, u vezi sa nabavkom  lijekova i medicinskih sredstava za sprečavanje širenja i liječenja zarazne bolesti COVID-19 želimo da informiramo javnost da Ministarstvo civilnih poslova, u skladu sa zakonom definiranim nadležnostima, realizira aktivnosti na nabavki zdravstvenih protivmjera i vakcina. S tim u vezi potpisan je Ugovor između Bosne i Hercegovine i Globalnog saveza za vakcine o nabavki vakcina za stanovnike BiH. Na osnovu istog principa potpisan je  i Sporazum o zajedničkoj javnoj nabavki medicinskih protivmjera.

Ministarstvo civilnih poslova je sa Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, Federalnim ministarstvom zdravstva i Odjelu za zdravstvo i ostale usluge Brčko distrikta usaglasilo međusobna prava i obaveze u vezi nabavke vakcina putem mehanizma za globalni pristup vakcinama za sprečavanje COVID-19 i zajedničke javne nabavke medicinskih protivmjera.

Bosna i Hercegovina se potpisivanjem ugovora sa Globalnom alijansom za vakcina ubilježila da će među prvim zemljama u svijetu dobiti vakcina protiv COVID – 19.

Naručeno je 1.232.000 doza potencijalnih vakcina za 20% populacije uz sveobuhvatni prosjek cijena po dozi od 10,55 USD.

Dakle, Bosna i Hercegovina će imati iste mogućnosti za nabavku vakcina kao i ostale zemlje potpisnice Ugovora i u narednom periodu se očekuju dalja obavještenja Svjetske zdravstvene organizacije, Globalne alijanse za vakcina (GAVI) i Koalicije za inovacije pripravnosti na epidemiju (CEPI) o potencijalnim proizvođačima vakcina  i rokovima za isporuku, a transparentnost ovog procesa garantiraju Svjetska zdravstvena organizacija, GAVI i CEPI.

U okviru Sporazuma o zajedničkoj javnoj nabavki zdravstvenih protivmjera, koji se primjenjuje u slučajevima ozbiljnih prekograničnih prijetnji javnom zdravlju omogućavajući zajedničku kupovinu lijekova, medicinske opreme i potrepština, trenutno se realiziraju aktivnosti nabavke lijeka Remedesivir.

Primjenom alokacijskog ključa Evropskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti, koji podrazumijeva praćenje posljednjih sedmičnih stopa hospitalizacije, Evropska komisija je Bosni i Hercegovini za prvi mjesec dodijelila 1794 od traženih 2400 ampula lijeka Remdesivir.

Ministarstvo civilnih poslova još jednom apeluje na poštivanje preporuka i mjera koje su na snazi u nadi da ćemo poštivanjem ovih mjera zaustaviti širenje virusa. Podjednako apeluje na strpljenje za nabavku vakcina podcrtavajući da je Ministarstvo civilnih poslova u pogledu ove nabavke učinilo savjesno i odgovorno sve korake za preveniranje širenja zaraze Covid – 19.