Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Otvoren poziv za Starter grant Evropskog istraživačkog savjeta (ERC)

12.07.2023

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Dana 11.07.2023. godine, otvoren je poziv za Starter grant Evropskog istraživačkog savjeta (ERC). Detalji poziva i poveznica za apliciranje su dostupni na:

https://ec.europa.eu/info/funding-tenders/opportunities/portal/screen/opportunities/topic-details/erc-2024-stg

Radi se o pozivu za doktore nauka zaposlene u akademskoj zajednici, istraživačkim institutima, industriji, nevladinom sektoru ili kompanijama, a u kome je najvažniji kriterijum za ocjenu projekta izvrsnost same ideje.

Radi se o pojedinačnom i mobilnom grantu za koji kvalifikuju doktori nauka iz svih naučnih oblasti, a koji su doktorirali prije 2-7 godina. Ukoliko je period od doktoriranja neznatno duži od 7 godina, može biti priloženo pisano opravdanje koje dokazuje odsustvo sa posla zbog rođenja djeteta, ugroženost zbog ratnih zbivanja, traženja azila i slično. Međutim, uopšteno, istraživači koji su doktorirali prije više od 7 godina konkurišu na Consolidator ili Advanced grant koji će biti objavljeni u narednom periodu.

Osim naučnika sa državljanstvom Bosne i Hercegovine, na ovaj grant mogu konkurisati naučnici iz drugih zemalja svijeta, a kojima bi domaćin u toku projekta bila neka od institucija u Bosni i Hercegovini. Tipično, grant traje 5 godina, kreće se u iznosima od preko 1 milion EUR, i omogućava glavnom istraživaču da zaposli tim ljudi iz zemlje ili inostranstva u svrhu realizacije ideje u samoj zemlji domaćinu.

Za dodatne instrukcije o procesu apliciranja, preporuka je proučiti edukativni pisani i video materijal izložen na:

https://erc.europa.eu/apply-grant/starting-grant

ili se obratiti nacionalnoj kontakt tački, Prof.dr Suzani Gotovac Atlagić na:

suzana.gotovac.atlagic@unibl.org

 

Poziv će biti zatvoren 24.10.2023. godine u 17 časova po centralnoevropskoj vremenskoj zoni.