Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Održane međuvladine konsultacije između Bosne i Hercegovine i Savezne Republike Njemačke

03.11.2023

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Razvojno-političke međuvladine konsultacije između Bosne i Hercegovine i Savezne Republike Njemačke održane su 02. novembra 2023. godine u Sarajevu.

Tokom međuvladinih konsultacija bilo je riječi o približavanju Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji, Berlinskom procesu, održivom ekonomskom razvoju, energiji i klimi.

Delegaciju BiH, činili su predstavnici Ministarstva civilnih poslova BiH, Ministarstva finansija i trezora BiH, Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH,  Ministarstva pravde BiH, Ureda koordinatora za reformu javne uprave, Vlade Federacije BiH i Vlade Brčko distrikta BiH.

Sastanku je u ime Ministarstva civilnih poslova BiH prisustvovao Adnan Husić, pomoćnik ministrice u Sektoru za obrazovanje koji se u svom obraćanju zahvalio SR Njemačkoj na dosadašnjoj pomoći i podršci reformskim procesima u oblasti obrazovanja i mladih. Osvrnuo se potom na značaj Berlinskog procesa i regionalne saradnje, a posebno u kontekstu potpisana dva sporazuma o mobilnosti, te je informisao prisutne o trenutnom statusu ratifikacije Sporazuma o priznavanju stručnih kvalifikacija doktora medicine, doktora dentalne medicine i arhitekata u kontekstu Centralnoevropskog sporazuma o slobodnoj trgovini i Sporazuma o priznavanju visokoškolskih kvalifikacija na Zapadnom Balkanu.

Članovi delegacije SR Njemačke podržali su razvojnu saradnju dviju zemalja te izrazili zadovoljstvo napretkom BiH na putu u EU. Istaknuli su da su za njemačku finansijsku saradnju sektori od prioriteta obnovljivi izvori energije i energetska učinkovitost, kako bi se podržao održivi energetski sektor u zemlji. Na sastanku je pozdravljen napredak BiH u daljnjem usklađivanju politika i zakonodavstva u sektoru okoliša i energije s EU. Izražena je nada da će se pregovarački proces BiH s EU otvoriti do konca godine kako bi se nastavili pozitivni procesi u zemlji.