Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Održana sesija na temu “Transformacija SZO: Izvještaj o napretku"

29.12.2020

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

U organizaciji Sekretarijata Svjetske zdravstvene organizacije 17. decembra održana je redovna informativna sesija na temu:“Transformacija SZO:Izvještaj o napretku (The WHO Transformationa 2020 Progess Report).

Izvještaj je dostupan na web stranici:https://www.who.int/publications/i/item/the-who-transformation

 

Svjetsku zdravstvenu organizaciju  su predstavljali dr Timoty P. Armstrong, direktor Odjela za upravna tijela, Michaela Pfeiffer, Scott Pendergast, direktor Odjela za strateško planiranje i partnerstva, dr. Michael J.Ryan, izvršni direktor Programa za vanredne situacije, dr. Samira Asma, pomoćnik generalnog direktora zadužena za podatke i analitiku, dr. Jaouad Mahjour, pomoćnik generalnog direktora za pripravnost za vanredne situacije,dr. Bruce Aylward, viši savjetnik, glavni naučnik Organizacije dr. Soumya Swaminathan, dr. Jaffar Hussain(Pakistan), šef kabineta direktora regionalnog ureda SZO za Istočni Mediteran(East Mediterranean Region Office – EMRO, Kairo)i zamjenica generalnog direktora dr. Zsuzsanna Jakab.

Sesiju je svojim obraćanjem otvorio i zatvorio generalni direktor Tedros Adhanom Ghebreyesus, koji je podsjetio učesnike sesije da je neposredno nakon stupanja na dužnost pokrenuo inicijativu transformisanja Organizacije kako bi je učinio boljom, efikasnijom i otvorenijom institucijom. Takođe je istakao da Organizacija ide za tim da bude fokusirana na konkretan uticaj u svijetu, na konkretne rezultate, koja svoj rad temelji na provjerenim podacima koje prikuplja i objedinjava u saradnji sa državama-članicama.

Glavna naučnica dr. Soumya, posebno je istakla prelazak na digitalno poslovanje i napuštanje tradicionalne uloge komunikacije papirima i odštampanim materijalom, kako i treba biti u 21 vijeku.

Svi panelisti su istakli izuzetnu ulogu inicijatora transformacije i liderstva aktuelnog direktora SZO, a dr. Ryan je istakao izvrsnu saradnju naučnika i saradnika SZO-a sa kineskim kolegama, te podsjetion na predstojeću posjetu SZO Narodnoj Republici Kini, koja treba biti realizovana u januaru 2021. godine.

Svojim završnim riječima Ghebreyesus ja naglasio da SZO, putem SZO Akademije može mnogo pomoći zemljama – članicama u njihovim nastojanjima da ostvare ciljeve Održivog razvoja koji se odnose na zdravstvo.

Prvi online kursevi počeće u maju 2021. godine, a sjedište se nalazi u Lionu (Francuska). Akademija je globalno otvorena škola za budućnost, kombinuje posljednje tehnologije u digitalnom učenju i učenju na daljinu.

 

SZO Akademija nije posebno pravno lice, već je osnovana kao interni Odjel Organizacije na čijem čelu se nalazi administaror na  nivou pomoćnika generalnog direktora. Odjel je sastavni dio SZO pod upravom i usmjeravanjem generalnog direktora.