Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Održana radionica Erasmus + posvećena mogućnostima u oblasti stručnog obrazovanja i obučavanja

01.02.2024

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

U organizaciji Erasmus+ kancelarije u Bosni i  Hercegovini, u saradnji sa Ministarstvom civilnih poslova Bosne i Hercegovine, održana je radionica o pod nazivom „Erasmus+: mogućnosti u oblasti stručnog obrazovanja i obuci, Bosne i Hercegovine.

Pored organizatora, učesnici radionice su bili predstavnici Agencije za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje Bosne i Hercegovine, nadležnih obrazovnih vlasti, Privredne komore  Republike Srpske, direktori i profesori srednjih stručnih-tehničkih škola, predstavnici preduzetničkog sektora, Gradske razvojne agencije Banja Luka, poslodavci i drugi.

Cilj radionice  bio je usmjeren na upoznavanju učesnika o mogućnostima Erasmus + programa u oblasti stručnog obrazovanja i obuke, i načinu saradnje organizacija i institucija u izgradnji kapaciteta u stručnom obrazovanju i obuci.

Ovo je prvi put da je Evropska unija omogućila prijavljivanje projektnih prijedloga trećih zemalja koje nisu članice Erasmus+ programa u okviru akcije „Izgradnja kapaciteta u stručnom obrazovanju i obuci“ ( Capacity building in the field of Vocattional Education and Training – CB VET ) za 2024. godinu.

Projekti Izgradnje kapaciteta u stručnom obrazovanju i obuci imaju za cilj podsticanje međunarodne saradnje za period 2021-2027. godine. Projekti podržavaju relevantnost, dostupnost i odziv institucija i sistema stručnog obrazovanja i obuke.   

Učesnici radionice, kao potencijalni aplikanti, upoznati su sa svim detaljima za prijavu projekata, načinu apliciranja tj. kako se uključiti u Erasmus + projekte, razmijenjena su praktična iskustva i preporuke.

Erasmus+ kancelarija u Bosni i Hercegovini, stoji na raspolaganju za svu potrebnu pomoć aplikantima kako bi uspješno prijavili projektne prijedloge.