Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

ODRŽANA PROMOCIJA I PREZENTACIJA MREŽE YOUTH WIKI

22.12.2023

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

U organizaciji Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine, danas je održana promocija i prezentaciju projekta Youth Wiki u okviru programa „ERASMUS+”.

Bosna i Hercegovina se na poziv Evropske komisije priključila Youth Wiki mreži u 2021. godini i dobila priliku da zajedno sa još 33 zemlje učestvuje u ovoj veoma važnoj mreži kada su u pitanju omladinske politike. Youth Wiki mreža se finansira sredstvima Evropske komisije. a u okviru programa Erasmus+ .

 

Youth Wiki predstavlja onlajn platformu/enciklopediju koja sadrži informacije o omladinskim politikama evropskih zemalja. Glavni cilj Youth Wiki je da podrži evropsku saradnju u oblasti mladih zasnovanu na dokazima pružanjem informacija o nacionalnim politikama za mlade na način prilagođen korisnicima i kontinuirano ažuriran.

 

Svrha mreže je pomoći Evropskoj komisiji i državama članicama u donošenju odluka, pružanjem informacija o reformama i inicijativama. Youth Wiki mreža također omogućava razmjenu informacija i inovativnih pristupa, izradu komparativnih pregleda i izvještaja, te saradnju na evropskom nivou među državama članicama Youth Wiki mreže u izradi njihovim omladinskih politika uz podršku Evropske komisije.

 

Kada je u pitanju Youth Wiki mreža u Bosni i Hercegovini, Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine je uz pomoć grant sredstava Evropske komisije za nepune tri godine izradilo deset poglavlja opisa omladinskih politika u Bosni i Hercegovini i objavilo ih na zvaničnoj web stranici mreže na engleskom jeziku, te uporedo pripremilo prijevode tih poglavlja na tri jezika u službenoj u potrebi u Bosni i Hercegovini i objavilo ih na posebnoj web stranici namijenjenoj za promociju Youth Wiki mreže u Bosni i Hercegovini.

 

Pored prezentacije projekta Youth Wiki, prezentavana je i Eurydice mreža u Bosni i Hercegovin. Na dođaju su bili prisutni predstavnici nadležnih ministarstava za mlade i predstavnici omladinskih organizacija iz Bosne i Hercegovine.