Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Održana panel diskusija na temu: Ritmična igra – premošćavanje jaza između sporta i kulture

13.02.2024

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

U okviru Sarajevo Olympic Week-a u Olimpijskom Muzeju Sarajevo održana je panel diskusija na temu: Rhytmic play - bridging the gap between sports and culture (Ritmična igra – premošćavanje jaza između sporta i kulture). Na panelu su učestvovali prof. dr. Sarina Bakić, vandredni profesor na odsjeku Socijologija na Fakultet političkih nauka Univerziteta u Sarajevu  i predstavnik Ministarstva civilnih poslova Adis Osmanović.

Panelisti su govorili o  raznolikosti etničkog i kulturnog pejzaža Bosne i Hercegovine, te o osmišljavanju i implementaciji kulturnih i sportskih programa kako bi se potaklo veće razumijevanje, tolerancija i dijalog među različitim zajednicama, dajući na kraju doprinos izgradnji pozitivnog mira. Tema koja je posebno bila zanimljiva publici je potencijal Bosne i Hercegovine, te iskorištenosti jedinstvenog kulturnog naslijeđa kako bi se unaprijedila integracija sportskih inicijativa u šire kulturne okvire, posebno u kontekstu evropskih integracija.

Sarajevo Olympic Week je organiziran u okviru obilježavanja 40. godišnjice od održavanja Zimskih olimpijskih igara 1984. godine u Sarajevu, te pete godišnjice Evropskog olimpijskog festivala mladih (EYOF).