Grb BiH

БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА

Vijesti

 

СВЕ ВИЈЕСТИ


СЕКТОРИ

КАТЕГОРИЈЕ

Одржана конференција „Рушењем стереотипа и предрасуда до остваривања равноправности полова у информационо-комуникационим технологијама и иновацијама“

08.03.2023

Пошаљи документе на е-маил

Е-маил пошиљаоца (*):
Е-маил примаоца (*):
Коментар:

Поводом обиљежавања Међународног дана жена, у Сарајеву је одржана конференција под називом „Рушењем стереотипа и предрасуда до остваривања равноправности полова у информационо-комуникационим технологијама и иновацијама“.

            Конференцију је организирала Агенција за равноправност полова БиХ Министарства за људска права и избјеглице БиХ, а у сарадњи са Комисијом за остваривање равноправности полова Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ, Мисијом ОЕБС-а у Босни и Херцеговини и UN Women. Била је ово прилика да се укаже на потребу превазилажења постојећих родних стереотипа и предрасуда у областима информационо - комуникационих технологија и иновација, као и на потребу сталног оснаживања жена кроз образовање у дигиталном добу.

            Секретарка Министарства цивилних послова БиХ Биљана Чамур Веселиновић казала је том приликом да Министарство у оквиру својих надлежности и у сарадњи са надлежним министрствима образовања као и међунардоним партнерима, ради на пројектима који имају за циљ дигитализацију и развој ИТ технологија и капацитета.

            У оквиру пројекта који је подржан од стране УНЕСКО-а под називом „Осмислимо образовање поново!“ усвојен је документ "Основни технички стандарди за алате информационо-комуникационих технологија у образовним системима у Босни и Херцеговини"  којим су  утврђене минималне норме и стандарди компјутерске опреме и пратеће инфраструктуре у образовним установама у Босни и Херцеговини. Такођер, када је ријеч о равноправности полова у науци и истраживању, Босна и Херцеговина кроз своје стратешке документе имплементира политику равноправности полова у истраживачким институцијама и у оквиру подршке пројектима у области иновација.

            У раду Конференције учествовали су и бројни представници релевантних институција и организација из области информационо-комуникационих технологија и иновација, представници међународних и регионалних организација које дјелују у БиХ, као и представници амбасада у Босни и Херцеговини.