Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Održana je UNESCO svjetska konferencija o obrazovanju za održivi razvoj: Obrazovanje za postizanje ciljeva održivog razvoja (SDG)

02.06.2021

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Svjetska konferencija UNESCO-a o obrazovanju za održivi razvoj (ESD) virtualni je događaj  koji se održao od 17. do 19. maja 2021. u Berlinu, čiji su domaćini bili UNESCO i Savezno ministarstvo obrazovanja i nauke Njemačke, te njemačka komisija za UNESCO, kao savjetodavni partner.

Konferencija je okupila donosioce odluka i stručnjake iz svjetskih zajednica za obrazovanje i održivi razvoj (vlade, civilno društvo, privatni sektor, mladi, akademska zajednica i sva područja nastave i učenja) s ciljem povećanja svijesti o izazovima održivog razvoja i potvrđivanja globalnih obaveza prema „Obrazovanju za održivi razvoj za 2030. godinu“.

Konferencija je imala cilj pružiti poticaj za daljnje jačanje ESD-a u obrazovnoj politici.

Ključni aspekt Konferencije bio je promocija transformativnog obrazovanja kako bi se učenicima pomoglo da budu odgovorni i aktivni saradnici u održivijim društvima i zdravom planetu. Ovom konferencijom UNESCO je ozvaničio svoj novi globalni okvir pod nazivom „Obrazovanje za održivi razvoj: Prema postizanju ciljeva održivog razvoja- ESD za 2030“ i Mapu puta za provedbu ESD za 2030.

 

Tokom konferencije održane su paralelne sesije u okviru kojih su učesnici razmatrali kako obrazovanje može donijeti transformirajuće akcije za održivi razvoj, kao odgovor na ključne globalne izazove kao što su: klimatske promjene, biološka raznolikost, zelena i kružna ekonomija, izgradnja elastičnih odnosa prirode i društva obrazovanjem.

 

Posebna sesija posvećena je stavljanju ESD-a u akciju, fokusira na konkretne mjere ESD-a koje mogu poduzeti pojedine grupe učesnika Konferencije oko pet prioritetnih područja ESD-a za 2030. godinu. Održano je pet paralelnih radionica prilagođenih potrebama učesnika različitih nivoa obrazovanja, od predškolskog odgoja i obrazovanja do cjeloživotnog učenja, s posebnim naglaskom na promociji ESD-a na svakom nivou obrazovanja.

 

U okviru sesije „Ministarski okrugli stol o implementaciji ESD za 2030“, a u svjetlu klimatske krize, gubitka biološke raznolikosti i drugih ekoloških izazova, oko 70 zvaničnika, većinom ministara zemalja članica UNESCO-a, poslalo je snažnu političku podršku za provedbu ESD 2030.

 

Konferencija o obrazovanju za održivi razvoj rezultirala je usvajanjem Berlinske deklaraciju o obrazovanju za održivi razvoj, pozivajući na hitne mjere za ubrzavanje održivosti i klimatskih akcija kroz obrazovanje i zalaganje za ESD.