Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

ODRŽANA INFORMATIVNA SESIJA O PROGRAMU EU4HEALTH U BRČKOM

18.12.2023

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine održalo je, 12. decembra u Brčkom, informativnu sesiju o Programu EU4Health za institucije nadležne za oblast zdravstva iz Brčko distrikta Bosne i Hercegovine.

Sesiji su prisustvovali predstavnici Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge Vlade Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, Pododjeljenja za javno zdravstvo Brčko distrikta i JZU Zdravstveni centar Brčko – Bolnice i Doma zdravlja.

Učesnicima su predstavljeni opšti i specifični ciljevi Programa EU4Health i raspoloživi oblici finansijske podrške za koje je moguće aplicirati, te su upoznati o opštim preduslovima za učešće u programima EU. Takođe, prezentovane su teme zajedničkih akcija i poziva za akcione grantove predviđenih nedavno usvojenim Godišnjim programom rada za Program EU4Health za 2024. godinu Evropske komisije.

Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine dostaviće pravovremeno Odjeljenju za zdravstvo i ostale usluge Brčko distrikta Bosne i Hercegovine informacije o objavljenim pozivima iz Godišnjeg programa rada Programa EU4Health za 2024. godinu i ostale relevantne informacije za prosljeđivanje potencijalnim aplikantima. S obzirom na to da institucije/ustanove iz Brčko distrikta BiH nadležne za oblast zdravstva dosad nisu imale iskustvo apliciranja za projekte koji se finansiraju iz budžeta drugih programa EU, IPA-e i drugih instrumenata EU, iskazali su potrebu za podrškom kod eventualnog apliciranja na pozive iz Programa EU4Health u 2024. godini.

Do kraja 2023. godine, planirano je održavanje još dvije informativne sesije o Programu EU4Health za potencijalne aplikante iz Federacije Bosne i Hercegovine.