Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Održan sastanak ministara obrazovanja u Bosni i Hercegovini – Predstavljena inicijativa za izradu Akcionog plana za obrazovanje u Bosni i Hercegovini

24.11.2023

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

         U skladu sa zaključcima iz Izjave o opredjeljenju za transformaciju obrazovanja u Bosni i Hercegovini, koja je usvojena u junu 2022. godine, Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine u saradnji s UNESCO-om, UNICEF-om i Delegacijom Evropske unije u Bosni i Hercegovini organiziralo je danas sastanak na nivou ministara obrazovanja.

      Svrha sastanka bila je predstaviti novu zajedničku inicijativu koja ima za cilj podržati praktičnu implementaciju opredeljenja iz pomenute Izjave, kao i identifikaciju prioriteta u oblasti obrazovanja u Bosni i Hercegovini u narednih deset godina.

        U okviru inicijative trebalo bi da bude razvijen Akcioni plan za obrazovanje u Bosni i Hercegovini, koji će obuhvatiti sve razine obrazovanja, uključujući predškolsko, osnovno, srednje, tehničko i stručno obrazovanje i obuku (TVET), te obuhvatiti aspekte cjeloživotnog učenja i visokog obrazovanja. Trebalo bi da budu definirani kratkoročni, srednjoročni i dugoročni prioriteta, usmjereni na ulaganja i poboljšanje kvaliteta obrazovanja u Bosni i Hercegovini.

           Ministrica civilnih poslova Bosne i Hercegovine Dubravka Bošnjak naglasila je u svom obraćanju da prioriteti iz zajedničke Izjave moraju biti pretvoreni u konkretne aktivnosti i investicije na svim nivoima obrazovanja. „Naši obrazovni sistemi, zajedno s učenicima, roditeljima i nastavnim osobljem, trebaju osjetiti konkretnu korist u smislu stvaranja kvalitetnijih, inkluzivnijih, fleksibilnijih i transformativnijih obrazovnih okruženja“, rekla je ministrica Bošnjak.

 

           Rezidenta koordinatorica UN u Bosni i Hercegovini Ingrid Macdonald se zahvalila Ministarstvu civilnih poslova Bosne i Hercegovine na aktivnostima koje poduzima sa ciljem unaprjeđenja kvaliteta obrazovanja u Bosni i Hercegovini, istaknuvši da vlasti u Bosni i Hercegovini mogu računati na kontinuiranu podršku pri operacionalizaciji opredjeljenja, odnosno zaključaka Samita o transformaciji obrazovanja.

        Na sastanku je predstavljen okvir za izradu Akcionog plana za obrazovanje, a prisutni su prepoznali važnost ove inicijative. U narednom razdoblju će biti provedene pripremne aktivnosti za izradu Akcionog plana, koji će biti izrađen tijekom 2024. Aktivnost će financirati Delegacija Evropske unije u Bosni i Hercegovini, dok će stručnu i tehničku potporu u realizaciji pružiti UNESCO i UNICEF, u saradnji sa Misijom OSCE-a i Vijećem Evrope u Bosni i Hercegovini.