Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Održan prvi sastanak ministara obrazovanja u BiH

26.06.2020

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Ministarstvo civilnih poslova je organiziralo prvi sastanak ministara obrazovanja nakon 2017. godine kada je održan posljednji takav susret ministara obrazovanja u BiH.

Osim predstavnika resornih ministarstava ovom online sastanku su prisustvovali i gospođa Rownak Khan, šefica predstavništva UNICEF-a u BiH i gospodin Siniša Šešum, šef ureda UNESCO-a u BiH.

Imajući u vidu izvanredne uslove u kojima se realiziralo drugo polugodište tekuće školske godine, predstavnici ministarstava su ukratko predstavili svoj rad i iznijeli pozitivne i negativne aspekte rada na daljinu s kojim su bili suočeni.

Gospodin Šešum je predstavio smjernice za ponovno otvaranje škola koje su kreirane u dokumentu „Okvir za ponovno pokretanje škola“. Tokom izlaganja istakao je zašto bi bilo bitno ponovno otvoriti škole, kada i kako ih otvoriti.

S obzirom na pogoršanu epidemiološku sliku u BiH sugovornici su razmijenili stavove o mogućim opcijama ulaska u novu školsku godinu, a na osnovu prethodnog iskustva. „Obrazovanje u Bosni i Hercegovini mora imati plan 'B' u slučaju daljnje tendencije pogoršanja epidemiološke situacije, odnoso u obzir se treba uzeti mogućnost ponovonog zatvaranja škola sa početkom nove školske godine.“

Ministrica Gudeljević zahvalila je svim donatorima koji su omogućili odvijanje online nastave, te je izrazila zadovoljstvo brzom rekacijom nadležnih obrazovnih vlasti prilikom prelaska sa klasičnog odvijanja nastave na online nastavu, kako bi  djeci bio omogućen nastavak obrazovanja. Pored nastavnika i učenika, posebno je odala priznanje roditeljima za vrijeme odvijanja online nastavnog procesa. 

Učesnici su jednoglasno izrazili zadovoljstvo zbog ovog virtuelnog susreta tokom kojeg su izravno mogli razmijeniti iskustva i izrazili nadu da će ovakvi sastanci biti praksa u narednom periodu. Zaključujući sastanak, ministrica Gudeljević je naglasila da će Ministarstvo civilnih poslova BiH, u skladu sa nadležnostima i raspoloživim kapacitetima stoji na raspolaganju svim nadležnim obrazovnim vlastima u Bosni i Hercegovini pri rješavanju problema i pružanju pomoći u rješavanju problema sa kojima se suočavaju.