Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Održan je UNESCO globalni obrazovni sastanak 2021- ministarski segment- na marginama Političkog foruma na visokom razini za održivi razvoj

15.07.2021

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Ministarstvo civilnih poslova učestvovalo je na globalnom obrazovnom sastanku 2021 (GEM 2021)-ministarski segmet u online formatu, čiji su organizotori bili UNESCO i Upravni odbor SDG za obrazovanje 2030.

Fokus ministarskog segmenta globalnog obrazovnog sastanka 2021. godine bio je na potpori poboljšanom globalnom mehanizmu suradnje u obrazovanju i naučenim lekcijama iz odgovora na obrazovanje u razdoblju pandemije COVID-19 kako bi se ubrzao napredak prema SDG 4.

 

Kriza COVID-19 imala je poguban uticaj na obrazovanje širom svijeta. Neproporcionalno je uticao na ranjivu i marginaliziranu populaciju pogoršavajući postojeće nejednakosti u učenju. Zemlje i međunarodna zajednica trebaju transformirati načine rada na globalnom nivou kako bi pronašli održiva rješenja za krizu učenja. Sada je presudno ubrzati napredak prema cilju 4 održivog razvoja, koristeći partnerstva, inovacije i pouke naučene iz akcije odgovora i oporavka COVID-19 tokom proteklih osamnaest mjeseci.

Sastanak je bio prigoda da se podsjeti na GEM deklaraciju iz 2020. godine koja ukazuje na potrebu poboljšanja trenutnog mehanizma globalne obrazovne saradnje kako bi se dala podrška napretku zemalja prema SDG 4 u okviru Dekade djelovanja za održivi razvoj.

U okviru sastanka, preko 70 zvaničnika, većinom ministara obrazovanja zemalja članica UNESCO-a, poslalo je snažnu političku podršku zaštiti i ulaganju u obrazovanje.Pored ministara, na ovaj sastanak sudjelovali su i visoki dužnosnici UN-ovih agencija, međunarodnih organizacija, regionalnih organizacija, predstavnici učiteljske profesije, studenti, mladi, predstavnici organizacija civilnog društva i privatnog sektora i fondacija.

Predstavljen je drugi izvještaj UNESCO-a, UNICEF-a, Svjetske banke i OECD-a o odgovorima nacionalnih obrazovnih sistema na zatvaranje osnovnih i srednjih škola tokom pandemije COVID-19, a dostupan je na web stranici  UNESCO-a.

Ujedno je najavljen i segment na visokoj razini Globalnog obrazovnog sastanka 2021, planiran da bude održan tokom 41. zasjedanja Generalne konferencije UNESCO-a u novembru, 2021. godine.