Grb BiH

BOSNIA AND HERZEGOVINA

Vijesti

 

ALL NEWS


SECTORS

CATEGORIES

(Not translated) Održan forum Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine i međunarodnih partnerskih organizacija za pitanja mladih u Bosni i Hercegovini

30/10/2023

Send documents on email

Email sender (*):
Email recipient (*):
Comment:

Sastanak foruma Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine i međunarodnih partnerskih organizacija uključenih u aktivnosti koje su vezane za pitanja mladih, održan je 30. 10. 2023. godine u Sarajevu, u zgradi Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Sastanku su prisustvovali predstavnici: Misije OSCE-a, IOM-a, UNFPA, Federalnog ministarstva kulture i sporta, Odjela za administrativne i stručne poslove Vlade Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine, resornih kantonalnih ministarstava, krovnih omladinskih organizacija u Bosni i Hercegovini (Vijeće mladih Federacije BiH i Vijeće mladih Brčko distrikta BiH), predstavnici omladinskih organizacija koje se bave pitanjima mladih, KULT, PRONI, PERPETUUM MOBILE, BRAVO, te predstavnici kancelarije RYCO-a u Bosni i Hercegovini i Erasmus+ ureda.

Tema sastanka bila je pregled trenutnih aktivnosti u omladinskom sektoru u Bosni i Hercegovini, uključujući inicijative, programe i projekte, te naredne aktivnosti s ciljem unapređenja stanja i položaja mladih u Bosni i Hercegovini.

Na sastanku se razgovaralo o potrebi izrade strateškog dokumenta za mlade u Bosni i Hercegovini sa definisanim prioritetima za mlade u Bosni i Hercegovini. Istaknuta je potreba održavanja sastanaka ovakvog formata, te su iskazane riječi pohvale Ministarstvu civilnih poslova Bosne i Hercegovini na organizaciji istog. Također, bilo je riječi za unapređenje saradnje između Ministarstva civilnih poslova sa Erasumus plus Uredom u Bosni i Hercegovini, kontakt tačkama za navedeni program i Regionalnim uredom za saradnju mladih (RYCO) u Bosni i Hercegovini

Na kraju učesnici su se složili da je potrebno u narednom periodu organizovati tematski forum, na kojem bi se radilo na realizaciji konkretnih aktivnosti i definisanju prioriteta za mlade u Bosni i Hercegovini, s ciljem ispunjavanja uslova Evropske komisije za korištenje IPA sredstava i mogućnost kandidovanja projekata za oblast mladih iz Bosne i Hercegovine.

Sastankom je predsjedavao Adnan Husić, pomoćnik ministrice civilnih poslova u Sektoru za obrazovanje.