Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Odluka o dodjeli sredstava iz tekućeg granta za realizaciju projekata bilateralne suradnje u području znanosti na temelju međunarodnih sporazuma za 2022. godinu

29.12.2022

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Na temelju članka 10. stavak (1) Zakona o Proračunu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obveza Bosne i Hercegovine za 2022. godinu („Službeni glasnik BiH“, 42/22), članka 17. Zakona o Vijeću ministara Bosne i Hercegovine („Službeni glasnik BiH“, br. 30/03, 42/03, 81/06, 76/07, 81/07, 94/07 i 24/08) i članka 12. stavak (1) Odluke o kriterijima za realizaciju projekata bilateralne suradnje u području znanosti na temelju međunarodnih sporazuma za 2022. godinu, (“Službeni glasnik BiH”, broj 56/22), na prijedlog Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, na 84. izvanrednoj sjednici, održanoj 22.12. 2022. godine, donijelo je

 

 

                                                                           Odluku

o dodjeli sredstava iz tekućeg granta za realizaciju projekata bilateralne suradnje u području znanosti na temelju međunarodnih sporazuma za 2022. godinu

 

Članak 1.

(Predmet Odluke)

 

 

(1)   Ovom Odlukom dodjeljuju se sredstva iz tekućeg granta za realizaciju projekata bilateralne suradnje u području znanosti na temelju međunarodnih sporazuma za 2022. godinu sljedećim subjektima:

 

 

Red. br.

Naziv subjekta

Naziv projekta

Dodijeljeni iznos sredstva u KM

1

Univerzitet u Sarajevu

Ekonomski fakultet,

Munira  Šestić

FEDEA

10. 000,00

2

Univerzitet u Sarajevu,

Šumarski fakultet,

Faruk Bogunić

Alopoliplidija i apomiksija kao pokretači raznolikosti šumskog drveća

10.000, 00

3

Univerzitet Džemal Bijedić, Mostar, Nastavnički fakultet,

Maja Kazazić

BeeGood. Mogućnost za biomonitoring u Europi

10.000, 00

4

Univerzitet u Banja Luci, Prirodno matematički fakultet, Marko Đukanović

Teorijski i algoritamski aspekti za rješavanje problema rimske dominacije - TAASRDP

10.000, 00

5

Univerzitet u Sarajevu, Ekonomski fakultet, Lejla Lazović-Pita

Financiranje ekološki prihvatljivih i održivih pametnih gradova

10.000, 00

6

Univerzitet u Banja Luci, Mašinski fakultet, Stevo Borojević

Razvoj kućišta gorive ćelije

10. 000, 00

7

UKUPNO

60.000,00

 

 

(2)   Ukupna raspoloživa sredstva „Granta za realizacija projekata bilateralne suradnje u području znanosti na osnovu međunarodnih sporazuma za 2022. godinu iznose 100.000,00 KM i dodjeljuju se iz proračuna Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine (u daljem tekstu: Ministarstvo) za 2022. godinu na poziciji "Tekući transferi i grantovi".

 

(3)   Ovom odlukom dodjeljuju se sredstva u iznosu od 60.000,00 KM.

 

(4)   Neutrošena sredstva po osnovu ovog granta iznose 40.000,00 KM.

 

 

 

 

Članak 2.

(Izvješće o utrošku sredstava)

 

(1)   U skladu sa člankom 10. stavak (7) Zakona o Proračunu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obveza Bosne i Hercegovine za 2022. godinu (“Službeni glasnik BiH”, broj 42/22), korisnici sredstava su dužni Ministarstvu dostaviti  narativno i financijsko izvješće o namjenskom utrošku sredstava nakon prve godine realizacije projekta na Obrascu za izvješće nakon prve godine realizacije  projekta (Prilog 3 Javnog natječaja za dodjelu sredstava) i finalno izvješće o realizaciji aktivnosti bilateralnog projekta na Obrascu (Prilog 4 Javnog natječaja za dodjelu sredstava) najkasnije 30 dana nakon završetka projekta.

 

(2)   Financijsko izvješće obavezno sadrži kopije originalnih fiskalnih i ostalih propisanih računovodstvenih isprava za sve troškove nastale po odobrenom projektu u skladu s važećim zakonskim propisima koji reguliraju ovo podrčje.

 

 

 

(3)   Ako korisnik sredstava ne dostavi izvješće o utrošku sredstava u skladu s odredbama Odluke o kriterijima, Ministarstvo će zatražiti  povrat cjelokupnog iznosa doznačenih sredstava na Jedinstveni račun trezora Bosne i Hercegovine u roku od 30 dana od dana kada Ministarstvo pisanim putem to od njega zatraži, u suprotnom pokreće postupak pred nadležnim tijelom protiv aplikanta koji nije opravdao doznačena sredstva i zabranjuje se apliciranje istom na natječaje koje raspisuje Ministarstvo u razdoblju od tri godine.

 

(4)   Ako se ustanovi nenamjensko trošenje doznačenih sredstava  aplikant je dužan izvršiti povrat cjelokupnog iznosa doznačenih sredstava na Jedinstveni račun trezora Bosne i Hercegovine u roku od 30 dana od dana kada Ministarstvo pisanim putem to od njega zatraži, u suprotnom pokrenut će se postupak pred nadležnim tijelom protiv aplikanta koji nije opravdao doznačena sredstva i zabranjuje se apliciranje istom na natječaje koje raspisuje Ministarstvo u razdoblju od tri godine.

 

(5)   Ako korisnik nije utrošio cjelokupna doznačena sredstva za realizaciju odobrenog projekta, dužan je izvršiti povrat neutrošenih sredstava uplatom istih na Jedinstveni račun trezora Bosne i Hercegovineu roku od 30 dana od dana završetka projekta uz obrazloženje. Ako se sredstva ne uplate u navedenom roku pokreće se postupak pred nadležnim tijelom protiv korisnika sredstava koji nije opravdao doznačena sredstva i zabranjuje se apliciranje istom na natječaje koje raspisuje Ministarstvo u razdoblju od tri godine.

 

 

Čanak 3.

(Ugovor o korišćenju dodijeljenih sredstava)

 

Sa subjektima kojima su odobrena sredstva na temelju raspisanog natječaja sukladno ovoj odluci,  Ministarstvo zaključuje ugovor.

 

                                                                    

Članak 4.

(Obavijesti o rezultatima)

 

(1) Odluka o dodjeli sredstava objavljuje se na web stranici Ministarstva civilnih poslova BiH i Službenom glasniku BiH.

(2) Subjekti koji ne budu zadovoljavali administrativno-tehničke kriterije će biti obavješteni o razlozima neispunjavanja istih, kao i subjekti koji nakon evaluacije pristiglih projekata budu imali manje od 15 bodova, i to pisanim putem nakon što Vijeće ministara BiH donese odluku o dodjeli sredstava

 

 

Članak5.

(Realizacija Odluke)

 

Za realizaciju ove Odluke zadužuju se Ministarstvo financija i trezora Bosne i Hercegovine i Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine.

 

Članak 6.

(Stupanje na snagu)

 

Ova Odluka stupa na snagu danom donošenja i objavljuje se u „Službenom glasniku BiH“.