Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Objavljen poziv za "Advanced grant" Evropskog istraživačkog savjeta ERC-2023-ADG

16.12.2022

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Poziv za grant je objavljen na stranici https://erc.europa.eu/apply-grant/advanced-grant i odgovarajućim stranicama za tendere i pozive okvira Horizont Evropa. Svi detalji za aplikaciju su dostupni na informatoru na samoj stranici, a za aplikante rok za prijavu je 23.05. 2023. godine.

 

Radi se o pozivu za napredne naučnike koji imaju značajan uspjeh u karijeri u pogledu publikacija u poslednjih 10 godina.

Sve naučne oblasti mogu biti prijavljene, a domaćin granta može biti naučno-istraživačka ustanova u našoj zemlji ili zemljama EU, te drugih zemalja pridruženih ovom programu. Tipično trajanje projekata je 5 godina, visina granta do 2.5 miliona eura, a glavni istraživač (podnosilac aplikacije) može formirati međunarodni tim u toku trajanja projekta. U ovom programu osnovni kriterijum jeste izvrsnost i originalnost ideje, ili novitet pristupa određenoj naučnoj problematici.

Osim informatora, na stranici ERC-a nalazi se i prigodan video materijal sa obukama za pripremu aplikacije, te sa prethodnim uspješnim primjerima projekata.

Zainteresovani aplikanti iz Bosne i Hercegovine su, ukoliko imaju nejasnoća oko pripreme aplikacije, upućeni i na nacionalnu kontakt tačku za ovaj program, prof.dr
. Suzanu Gotovac Atlagić: suzana.gotovac.atlagic@unibl.org