Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Obilježena 20. godišnjica rada Centra za obuku pasa za otkrivanje mina u Bosni i Hercegovini – MDDC

25.05.2023

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Centar za obuku pasa za otkrivanje mina (MDDC) u Bosni i Hercegovini obilježio je 20 godina postojanja i uspješnog rada, a svečanom obilježavanju u ime Ministarstva civilnih poslova prisustvovala je članica Povjerenstva za deminiranje BiH Mirna Pavlović.

Pavlović je istakla dobru suradnju sa svim akterima i partnerima u protuminskom djelovanju, među kojima su i predstavnici NVO Centar za obuku pasa. Naglasila je da je u prethodnih 20 godina rada,  Centar postao prepoznatljiv u svijetu po svojim visoko obučenim timovima pasa za otkrivanje mina i drugih službenih pasa, te uspješno sprovedenim projektima deminiranja, pružanja pomoći žrtvama mina, i edukaciji o opasnostima od mina.

Na svečanosti obilježavanja 20 godina postojanja, istaknuta je važnost projekata koje je implementirao Centar za obuku pasa za otkrivanje mina. Više od 500 pasa obučeno je za rad u minskim poljima, više od 250 žrtava mina dobilo je pomoć i 26 miliona kvadratnih metara zemljišta vraćeno je na upotrebu nakon završenih projekata deminiranja.

Ova nevladina organizacija osnovana je i podržana od strane Sjedinjenih Američkih Država.